Golfster Sorenstam blijft overeind

Golfster Annika Sorenstam speelde gisteren als eerste vrouw in meer dan vijftig jaar in een mannentoernooi van de Amerikaanse Tour. De Zweedse ging tegen de mannen zeker niet af.

De bookmakers hadden haar vooraf ingeschat op een matige score van 76 slagen. De meeste kenners gingen ervan uit dat Annika Sorenstam kansloos zou zijn tegen het geweld van de mannen. De Amerikaanse Ryder Cup-speler Scott Verplank vergeleek haar met het bobsleeteam van Jamaica dat voor hilariteit zorgde tijdens de Winterspelen van 1988. ,,Dat zag er ook leuk uit, maar qua prestaties stelde het niets voor'', zei Verplank.

Verplank zal met gemengde gevoelens naar het optreden van Sorenstam hebben gekeken. De Zweedse speelde de eerste ronde van het Bank of Amerika Colonial toernooi in 71 slagen, een slag boven het baangemiddelde. Met die score in Fort Worth, Texas liet ze 26 mannen achter zich, onder wie bekende namen als Sergio Garcia en voormalig Brits Open kampioen Tom Lehman.

Dat Sorenstam geweldig kan golfen was alom bekend. Ze staat te boek als de Tiger Woods van het vrouwengolf. Vorig jaar won de Zweedse maar liefst elf toernooien. Maar dat Sorenstam zich zo goed staande zou houden bij de mannen, kwam voor velen als een grote verrassing. ,,Ik had niet gedacht dat ze de bal zo ver zou slaan'', zei Phil Mickelson vol bewondering.

Mickelson had net als miljoenen andere Amerikanen de ronde van Sorenstam voor de televisie gevolgd. Iedere slag van de Zweedse werd live uitgezonden. In de aanloop naar het toernooi werd fel gediscussieerd over de kansen van Sorenstam en over de vraag of een vrouw wel welkom was op de mannentour. ,,Als ik met haar moet spelen, trek ik me terug'', sprak Vijah Singh. ,,Ik heb niets tegen Annika, maar ze neemt met haar sponsorinvitatie een plaats in van een van de leden van onze Tour.'' Nick Price sprak van een goedkope publiciteitsstunt. Niet alle spelers waren zo uitgesproken als Singh en Price, maar de meesten deelden hun mening: vrouwen hebben op de mannentour niets te zoeken.

De druk op Sorenstam om niet af te gaan was groot. Haar prestatie in de eerste ronde van de Colonial verdient dan ook alle lof. Op de eerste hole sloeg ze onder stormachtig gejuich van de toeschouwers haar houten-4 voorbij de ballen van haar twee mannelijke medespelers. Gemiddeld sloeg Sorenstam haar afslagen een kleine 225 meter ver, haar mannelijke tegenstrevers kwamen gemiddeld tot 250 meter. Het aanzienlijke verschil in afstand compenseerde Sorenstam met uiterst nauwkeurig spel. ,,Ze speelt als een machine, iedere slag is loepzuiver'', zei Aaron Barber, een van haar medespelers. Sorenstam was na afloop vooral opgelucht. ,,Ik ben doodop. Het voelt alsof ik 36 holes heb gespeeld in plaats van achttien.'' Sorenstam stond stijf van de zenuwen op de eerste tee. De spanning bleef de hele ronde: ,,Ik hoopte dat ik me gaandeweg de ronde zou kunnen ontspannen, maar voor iedere slag was ik even nerveus.''

Tot vreugde van het publiek maakte Sorenstam na drie pars een birdie op haar vierde hole. Een score onder par zat er lang in, maar op de greens liet ze kansen liggen. Sorenstam is doorgaans een geweldige putter, nu maakte ze twee kostbare bogeys door tot twee keer toe drie putts te gebruiken op de green. Met haar score van 71 slagen bezet ze de 73ste plaats, op zeven slagen van leider Rory Sabbatini. De top-70 na twee ronden mag door naar het weekend.

Hoewel Sorenstam zo verstandig was een toernooi uit te kiezen op een baan die met 6.300 meter kort is, zou het een fraaie prestatie zijn als ze de cut weet te overleven. Wat Sorenstam zelf betreft kan het al niet meer stuk. ,,Ik wilde een keer mijn spel meten met dat van mannen. Het was zoals ik me had voorgesteld: schitterend.''