Generaal Franks met pensioen

Generaal Tommy Frank, commandant van de Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak, zal zijn post ,,binnen enkele weken'' neerleggen en terug treden uit het leger. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigd.

Franks, al 36 jaar in dienst, kreeg in 2000 de verantwoordelijkheid over de Amerikaanse strijdkrachten in Afrika, Zuid-Azië en het Midden-Oosten. Daarmee heeft hij in feite de militaire leiding gehad over de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme.

Het Witte Huis heeft niet gezegd wie Franks zal opvolgen, maar vermoed wordt dat de huidige nummer twee van het Central Command zal worden voorgedragen, de Arabisch sprekende generaal John Abizaid. Een nieuwe aanstelling moet worden bekrachtigd door de Senaat.

Het vertrek van Franks komt niet onverwachts. Vorige maand gaf hij al te kennen geen interesse te hebben voor de positie als stafchef van het leger. Die hoogste militaire functie komt in juni vrij door het vertrek van generaal Eric Shinseki. Franks zei tegenover de Amerikaanse media dat de post ,,niet op mijn terrein'' ligt.

Van de 57-jarige Texaan wordt gezegd dat hij zich meer thuis voelt in gevechtstenue en op missie, dan op de gangen van het ministerie van Defensie. De Amerikaanse president George Bush heeft hem in het verleden omschreven als een ,,down-to-earth and no-nonse guy''. Zijn directe aanpak tijdens de oorlogen in Afghanistan en Irak is veelvuldig geprezen in Amerikaanse politieke kringen, ondanks de kritiek op zijn aanvalsplan voor Irak. Verschillende militairen specialisten vonden dat plan te licht.

Het aangekondigde vertrek van Franks komt op het moment dat het Amerikaanse bestuur in Irak ingrijpend wordt gewijzigd en er veel kritiek bestaat op de voortgang van de wederopbouw in het land. Zo neemt de ongerustheid in het Amerikaanse Congres toe over de duur en de kosten van de Amerikaanse aanwezigheid in het land.

De Republikeinse Senator Richard Lugar sprak gisteren zijn zorgen daarover uit en zei te verwachten dat wederopbouw van Irak de VS over een periode van vijf jaar meer dan honderd miljard dollar zal gaan kosten.

Ook het uitblijven van belangrijke vondsten van massavernietigingswapens in Irak baart Washington zorgen. De Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) heeft derhalve de opdracht gekregen haar eigen bewijzen daarover nog eens tegen het licht te houden.