Gejuich na sms: `SP-AR-TA gaat nooit verloren'

Met de aankoop van een aandelenpakket van het Sparta-stadion heeft de gemeente Rotterdam gisteren het faillissement van de voetbalclub afgewend. ,,Rood-wit zit ons in 't bloed.''

Druk was het in de Twaalfde Man niet, gisteravond vroeg. De supporters van eerstedivisie voetbalclub Sparta stonden vóór hun supportershome te popelen om aan de mars naar het gemeentehuis te beginnen. ,,Met goede hoop'', zegt Nico de Borst van de supportersvereniging.

Vorige week toonde een meerderheid van de gemeenteraad zich al bereid voor zes miljoen euro de aandelen van Stadion Sparta BV te kopen. Daarmee kan een groot deel van de schuld van de Sparta BV (7 miljoen euro) afgelost worden. Sparta krijgt ook een overbruggingskrediet van 1 miljoen euro onder voorwaarde dat opbrengsten uit verkoop van spelers moeten worden gebruikt voor het aflossingskrediet.

Vlak voordat de mars van Spangen richting Coolsingel vertrekt, meent De Borst ,,dat de supporters hun werk hebben gedaan''. ,,We hebben alle fracties afgebeld.'' De stoet zet zich in beweging en in de mars is veelvuldig die andere Sparta-mars te horen, het clublied: ,,Rood-Wit is onze glorie. Rood-Wit zit ons in 't bloed. Bij neerlaag of victorie. Bij voor- of tegenspoed. Rood-Wit gaat nooit verloren. En jaren nog hierna. Zullen wij laten horen: SP-AR-TA.''

Bij het stadhuis aangekomen, biedt De Borst samen met spelers en het dagelijks bestuur een taart en een petitie aan de gemeente aan. Daarin benadrukt hij dat de oudste voetbalclub van Nederland ,,met zijn Kasteel tot het cultureel erfgoed van Rotterdam behoort''. Verder worden in de petitie de landskampioenschappen, bekeroverwinningen en heroïsche Europa-Cupwedstrijden aangehaald.

De raadsvergadering kan beginnen. De gemeente heeft een aantal voorwaarden gesteld. Zo moet de sponsorgroep onder leiding van Peter Bonthuis gedurende drie seizoenen garant staan voor een sluitende exploitatie van Sparta BV en eventuele verliezen voor haar rekening nemen. Ook een meerjarige licentie van de voetbalbond KNVB en een huurbetaling voor onderhoud en beheer van het stadion gelden als voorwaarden. Net als een vernieuwd bestuur met vertegenwoordigers van de sponsorgroep. Rick Moorman van het huidige dagelijks bestuur van de Sparta BV: ,,We nemen geen zitting in het nieuw te vormen bestuur. Maandagavond hebben we een meeting met de sponsorgroep en dan dragen we onze kennis over.'' Voorzitter van het dagelijks bestuur Leo de Jong: ,,Ik stel me weer beschikbaar voor een bestuur, dat kan naast de Sparta BV ook bijvoorbeeld voor het bestuur van het spelersfonds van Sparta zijn. Ik wil meehelpen Sparta vanuit het negatieve weer vooruit te helpen.''

Dat het met dat negatieve wel meezit bewijst de raad in haar ruim drie uur durende vergadering, waarbij wethouder Nico Janssens (Sport) wegens vakantie afwezig was. Voorstanders zijn bijvoorbeeld het CDA (,,Sparta hoort bij de wijk Spangen''), D66 (,,Sparta is een voetbalmonument''), SP (,,Erg cru om Sparta ten grave te dragen'') en Leefbaar Rotterdam (,,Positief voor multifunctionaliteit van het stadion''). De PvdA is het felst tegen. Woordvoerder Richard Moti: ,,Als de gemeente Rotterdam de rentelasten voor haar rekening neemt, is sprake van verkapte jaarlijkse subsidiëring van Sparta en dat gaat ten koste van andere sectoren zoals het Oostelijk Zwembad.''

De PvdA kan toch niet voorkomen dat een meerderheid van 24 tegen 15 instemt met de aankoop van de aandelen. Per sms van de publieke tribune worden de buiten het stadhuis wachtende supporters op de hoogte gebracht. Gejuich en vuurwerk is het resultaat. Iedereen hier houdt van de club die vorig jaar voor het eerst in het bestaan (vanaf 1888) degradeerde uit de eredivisie. Door de gevolgen van het Bosman-arrest, de bouw van het nieuwe stadion en bestuurlijk falen werd Sparta een club vol schulden en is het de `derde' club van Rotterdam geworden. Al denken de supporters daar heel anders over met hun leuze ,,Sparta is dé club van Rotterdam''.

Voorzitter Manuel Kneepkens van de Stadspartij diende gisteren een motie in om het huidige park naast het Sparta-stadion te benoemen tot trainingsveld Jayne Mansfield. De filmster verrichtte in 1957 de aftrap bij het duel Sparta-DOS. Destijds stonden de spelers perplex van haar schoonheid. De motie van Kneepkens werd aangenomen.

Ook cabaretier en voetballiefhebber Youp van 't Hek draagt de club een warm hart toe. In een interview met fanmagazine In The Winning Mood dat vanavond bij de laatste thuiswedstrijd van Sparta (tegen FC Eindhoven) uitkomt, zegt hij het `jammer te vinden mocht Sparta ter ziele gaan'.

Gisteren werd anders besloten. Na het tellen van de stemmen barstte het gezang onder de raadsleden (vooral Leefbaar Rotterdam) los en werden sjaaltjes omgeknoopt. Burgemeester Ivo Opstelten knikte goedkeurend en neuriede zachtjes mee.

Voorzitter van het dagelijks bestuur Leo de Jong: ,,Sparta is toch van ons allemaal.''