Euronext: groei van 8 procent

Euronext, de fusiebeurs van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon, heeft in het eerste kwartaal een naar eigen zeggen bevredigend resultaat behaald. Vergeleken met dezelfde periode van 2002 kwam het bedrijfsresultaat (ebit) over de eerste drie maanden van dit jaar 8 procent hoger uit op 73,6 miljoen euro.

De omzet nam ook toe, hoewel die stijging (1,7 procent tot 246,1 miljoen euro) duidelijk beperkter was. De groei kwam door toegenomen volumes in de effecten- en de derivatenhandel, in combinatie met een sterke verkoopstijging van software. De cijfers zijn overeenkomstig de schatting die het beursbedrijf bijna twee weken geleden gaf.

De nettowinst kwam uit op 32,3 miljoen euro, 74,5 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. Het cijfer werd toen echter opgekrikt door een boekwinst van 90,2 miljoen euro op de verkoop van het Euronext-belang in Clearnet (administratieve afhandeling beursorders).

De fikse koersschommelingen in de eerste maanden van dit jaar leidden tot extra inkomsten voor het beursbedrijf. Het aantal transacties nam met 12,8 procent toe, waardoor de omzet uit effectenhandel 6,8 procent steeg tot 47,6 miljoen euro.

Euronext merkt daarbij op dat de toename tot stand is gekomen ondanks een daling van de gemiddelde vergoeding per transactie met 3,8 procent.

De omzet uit noteringen liet een sterke daling zien. De vergoedingen gingen 7,4 miljoen euro achteruit naar 5,8 miljoen euro. De ruime halvering van de inkomsten komt door het uitblijven van beursintroducties en aandelenplaatsingen.

(ANP)