Dollarrecord zet beurs op verlies

De koers van de euro is tegenover de Amerikaanse dollar vanmorgen gestegen tot boven het niveau van zijn introductie begin 1999. Geen gebeurtenis die door beleggers met champagne op de beursvloer werd verwelkomd. De zwakkere dollar snoept bij heel wat grote bedrijven de winst weg en voeg daarbij de aanhoudende angst voor deflatie in Duitsland en forse koersverliezen zijn het gevolg.

In Amsterdam stond de AEX-index aanvankelijk op een winst van 0,5 procent maar die sloeg halverwege de ochtend om in een verlies van 1,2 procent. Daarmee kwam het gemiddelde van de 25 belangrijkste beursfondsen op 271,76 punten. Elders in Europa was sprake van eenzelfde omslag. In Frankfurt leidde dat tot een verlies aan het begin van de middag van 1 procent, Parijs 0,9 procent en Londen 0,5 procent.

De dollar duwde als eerste de koersen naar beneden. De Amerikaanse munteenheid verloor verder aan waarde en kostte op een bepaald moment zelfs meer dan 1,18 euro. Van de dollargevoelige fondsen, die hun winst voor een belangrijk deel uit de Verenigde Staten halen, wisten Buhrmann (1,3 procent) en Unilever (0,2 procent) de ochtend nog met winst af te ronden. ING, Ahold en vooral Aegon stonden onder aan de lijst van hoofdfondsen. De Haagse verzekeraar stond aan het begin van de middag op een verlies van bijna 6 procent. Naast het algemene beursklimaat leek het bedrijf ook last te hebben van een beschuldiging van een voormalige medewerker die de verzekeraar beticht van boekhoudkundige malveraties, zoals het oppompen van de winst.

ING ging 2,1 procent achteruit; de bankverzekeraar meldde de uitgifte van een achtergestelde lening om 300 miljoen euro op te halen. De opbrengst wordt benut voor een verdere zelfstandige groei van de bankactiviteiten. ABN Amro, die geen verzekeringspoot met grote beleggingen heeft, hield de schade beperkt tot 1,8 procent. Getronics was dankzij een opdracht van de Nederlandse Spoorwegen de grote winnaar met een koerswinst van 2,8 procent tot bijna drie kwartjes. Het gaat om een order van `enkele miljoenen euro's'.

Behalve de waardedaling van de dollar kijken handelaren met enige angst naar Duitsland. De aanhoudende economische crisis aldaar lijkt het vertrouwen bij consumenten aan te tasten, waardoor meer en meer gespaard wordt hetgeen deflatie dichterbijbrengt.