Cheppih wordt geen voorzitter van AEL

Mohammed Cheppih (26) heeft zich teruggetrokken als kandidaat-voorzitter van de Nederlandse tak van de Arabisch-Europese Liga (AEL). ,,Hij voelt zich niet happy als politiek leider van de AEL'', zegt interim-bestuurder en woordvoerster Naïma Elmaslouhi van AEL-NL.

AEl-NL maakte vanochtend officieel bekend: ,,Cheppih, het interim-bestuur van AEL-NL en AEL-leider Abou Jahjah hebben in overleg besloten dat Mohammed niet langer kandidaat zal staan voor het voorzitterschap van AEL Nederland.'' Als reden wordt gegeven dat Cheppih als politiek leider van AEL ,,zijn draai'' niet kon vinden. ,,Hij voelt zich comfortabeler in zijn hoedanigheid als verspreider van de Islam.''

Cheppih werd medio april gepresenteerd als enige kandidaat van het interim-bestuur. Hij zou binnenkort tijdens het eerste partijcongres van AEl-NL als enige kandidaat worden voorgedragen voor het voorzitterschap. AEl-NL wil de datum waarop het congres wordt gehouden nog niet bekendmaken. Het is ook onduidelijk of het bestuur nu een andere kandidaat heeft. ,,We gaan ons dit weekend beraden op de ontstane situatie'', zegt Elmaslouhi.

Cheppih, die studeerde aan de Universiteit van Medina in Saoedi-Arabië, was vanochtend onbereikbaar voor commentaar. Sinds 2000 runt hij de Nederlandse afdeling van de Saoedische organisatie Moslim World League. Hij is bekend geworden als woordvoerder van de families van twee jongens die begin vorig jaar in Kashmir werden doodgeschoten. Ze werden door de grenswachten aangezien voor jihad-strijders.

Cheppih coördineert ook de juridische bijstand van de meeste van de twaalf vermeende terroristen die deze maand in Rotterdam terechtstonden. Ook heeft hij advocaten geregeld voor de Iraakse Koerd mullah Krekar, leider van de islamistische organisatie Ansar al-Islam.

    • Ahmet Olgun