Wiettelers mogelijk vrijuit

Justitie vindt het moeilijk om te achterhalen wie de telers zijn van de hennep in 23 loodsen en schuren van het dinsdag ontruimde woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht. De kans dat de overtreders vrijuitgaan, is daarom reëel. Dat zegt persofficier W. Smits van het openbaar ministerie in Maastricht.

Een politiemacht van 735 agenten en ME'ers rolde dinsdag 23 hennepplantages met ongeveer 15.000 wietplanten op. Ook trof de politie nog eens 22 loodsen en schuren aan die klaarblijkelijk als plantage waren ingericht, maar waarin geen plantjes (meer) stonden. De eigenaren van deze leegstaande loodsen gaan mogelijk vrijuit, omdat het niet verboden is om assimilatielampen, potten met grond, drainagesystemen en afzuiginstallaties te hebben. ,,We kijken natuurlijk wel of er sporen zijn van eerdere wietteelt'', zei Smits.

Veel eigenaren van loodsen waarin wiet is gevonden, zeggen hun loods aan derden te hebben verhuurd. Alleen zijn die derden niet te achterhalen, doordat hun namen niet bestaan of doordat hun adres onbekend is. Veel bouwwerken zijn bovendien illegaal en dus is er geen formele eigenaar. ,,Het is lastig vast te stellen welke loods door wie werd gebruikt'', zei Smits. Hij onderstreept dat de actie dinsdag vooral bedoeld was om de infrastructuur die grootschalige wietteelt mogelijk maakt, te vernietigen. ,,Natuurlijk willen we daarnaast ook graag de verdachten erbij hebben. Maar het is bekend in het wietwereldje dat eigenaren van schuren en loodsen vaak rookgordijnen opwerpen en het lastig is om tot de teler te komen''.

Inmiddels heeft justitie de drie verdachten vrijgelaten die dinsdag tijdens de inval werden opgepakt. Het gaat daarbij om twee mannen van 30 en 38 jaar en een vrouw van 28, allen bewoners van Vinkenslag. Twee van hen zijn gisteren de derde vandaag vrijgelaten.

De stroom die werd gebruikt voor de hennepteelt is niet illegaal afgetapt, zegt een woordvoerder van energieleverancier Essent. Na de inval werd bekendgemaakt dat het kamp bij Essent voor 250.000 euro aan achterstallige betalingen had uitstaan. ,,Het is hoogstens een jaarrekening van een gemiddeld huishouden wat nog open staat'', zegt de woordvoerder. ,,De wietplantages liepen grotendeels op aggregaten, dus daar hebben wij geen last van.'' Binnenkort gaat Essent met de bewoners van het kamp afspraken over de betaling maken.