Wessels zet bod door op bouwer VWS

Bouwondernemer Dik Wessels en zijn familie zetten het plan door om alle aandelen van het bouwbedrijf Volker Wessels Stevin (VWS) op te kopen en het bedrijf van de beurs te halen.

De familie zet het bod door hoewel minder dan 95 procent van de aandeelhouders, een van de voorwaarden van het bod, zijn aandelen heeft aangeboden. Bij de familie is 80,6 procent van de uitstaande stukken aangemeld.

Enkele aandeelhouders, waaronder een Amerikaanse vermogensbeheerder, weigeren de aandelen tegen de door Wessels geboden prijs van 21,00 euro te verkopen. Hoeveel aandelen de weigeraars bezitten is onbekend.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) geeft de weigeraars gelijk. De koers-winstverhouding van Volker Wessels Stevin in de afgelopen jaren rechtvaardigt volgens de vereniging een bod tussen de 27 en 40 euro per aandeel. De raad van commissarissen en de directie van VWS zijn eerder wel akkoord gegaan met het bod van 21 euro. Volgens de VEB wreekt zich hier de complicatie dat Dik Wessels een zetel heeft in de raad van bestuur van VWS, hoewel hij zich gedurende het biedingsproces heeft teruggetrokken.

Om een bedrijf van de beurs te kunnen halen, is minimaal 95 procent van de aandelen nodig. Wessels biedt de aandeelhouders die hun aandelen nog niet hebben aangeboden de gelegenheid om dit tot 12 juni, onder dezelfde voorwaarden, te doen. Als de aandeelhouders hier niet op ingaan, blijft Volker Wessels aan de beurs genoteerd. De familie Wessels mag dan de komende drie jaar geen openbaar bod uitbrengen op de aandelen die het nog niet in bezit heeft. Wel is het mogelijk om deze via aankoop op de beurs in handen te krijgen. Als meer dan 95 procent van de aandelen in handen is, kan met een zogenaamde `uitrookprocedure' (via de Ondernemingskamer) worden afgedwongen dat ook de overige aandeelhouders hun stukken verkopen.

Volker Wessels Stevin is met 15.200 werknemers het op één na grootste bouwbedrijf van Nederland. Over 2002 behaalde het op een omzet van 3,3 miljard euro een nettowinst van 114 miljoen euro. Bestuurder Dik Wessels heeft zich officieel nooit uitgelaten over zijn beweegredenen om het bedrijf, samen met zijn broer Herman, van de beurs te halen.

Door de oppositie noteert het aandeel nog steeds onder de biedprijs van 21 euro. Vanochtend steeg het aandeel Volker Wessels Stevin met 11 eurocent naar 19,66 euro, een winst van een half procent.