VS krijgen cruciale steun resolutie Irak

De Verenigde Staten hebben de cruciale steun gekregen van Frankrijk, Rusland en Duitsland voor hun VN-resolutie om de sancties tegen Irak op te heffen. De steun werd gisteravond in Parijs uitgesproken door de Franse minister van Buitenlandse Zaken, De Villepin, staand naast zijn Duitse en Russische collega's.

Dit betekent dat de VN-Veiligheidsraad vandaag unaniem of met grote meerderheid voor de resolutie stemt die de wederopbouw in Irak op de korte termijn regelt. Diplomaten verwachten dat ook China vóór stemt.

Het standpunt van Iraks buurland Syrië was nog niet duidelijk. Volgens diplomaten oefenen de VS, Frankrijk en Arabische landen druk uit op Syrië om mee te stemmen en eenheid in de VN-Veiligheidsraad te smeden. ,,Als ik geen instructies gekregen heb tegen de tijd dat de stemming plaatsheeft, zal ik niet deelnemen'', zei gisteren de plaatsvervangend ambassadeur van Syrië, Fayssal Mekdad. Zijn land is ,,zeer bezorgd'' over de verplichtingen in de resolutie.

Frankrijk, Duitsland en Rusland gaven bij monde van De Villepin aan dat de resolutie ,,niet zo ver gaat als we hadden gehoopt'', maar dat ,,de VN terug in het spel zijn''. De resolutie, zei De Villepin, ,,opent de weg'' naar een centrale rol van de VN in Irak. De resolutie geeft de Amerikaans-Britse coalitie vergaande zeggenschap over de wederopbouw en de Iraakse olie-industrie totdat een nieuwe Iraakse regering is aangetreden. Volgens diplomaten zullen, zodra de resolutie is aangenomen, de Iraakse olie-exporten snel weer op gang komen, ten behoeve van de wederopbouw van het land.

NAJAF: pagina 5