Vrijspraak proces over Oost-Timor

Een speciaal hof voor de mensenrechten in Jakarta heeft vanochtend een hoge Indonesische ex-generaal vrijgesproken van de beschuldiging van misdaden tegen de menselijkheid in Oost-Timor. Het gaat om generaal Tono Suratman, de bevelhebber van de Indonesische troepen in Oost-Timor in 1999, het jaar waarin de Oost-Timorezen zich in een referendum uitspraken voor onafhankelijkheid.

De aanklagers hadden tien jaar gevangenisstraf tegen Suratman geëist. Zij stelden dat hij als bevelhebber van de Indonesische troepen niets had ondernomen om grove mensenrechtenschendingen door pro-Indonesische milities tegen de voorstanders van onafhankelijkheid te voorkomen. Suratman werd in het bijzonder beschuldigd dat hij het niets had gedaan om martelingen te voorkomen.

Van de militairen en politieagenten die tot nu toe voor het speciale hof moesten verschijnen, zijn er elf vrijgesproken. Vijf personen, onder wie lagere legerofficieren en agenten, werden veroordeeld.

Mensenrechtenorganisaties reageerden vanochtend teleurgesteld op het vonnis. Ze noemden het hof ,,nep'' en stellen dat de Indonesische regering met de oprichting ervan hebben ingestemd om te voorkomen dat hun generaals zouden worden blootgesteld aan vervolging door een internationaal tribunaal.

Een van de mensenrechtenactivisten zei dat door dit en eerdere milde vonnissen degenen die de macht uitoefenen in Atjeh ,,machtiger en arroganter'' zullen worden. De Indonesische strijdkrachten zijn juist deze week begonnen met een militaire operatie tegen onafhankelijkheidsstrijders van de beweging `Vrij Atjeh' (GAM). De GAM wil deze overwegend islamitische provincie uit de Indonesische eenheidsstaat halen, naar voorbeeld van Oost-Timor dat een jaar geleden formeel onafhankelijk werd.

Sinds afgelopen maandag wordt op verschillende plekken in Atjeh strijd geleverd tussen Indonesische soldaten en rebellen, maar een duidelijk overzicht van de gevechtshandelingen is er niet. De GAM beschuldigt de Indonesische strijdkrachten ervan burgerslachtoffers te maken, wat Indonesië ten stelligste ontkend. Legerwoordvoerders zeiden vanochtend dat tot dusver 22 rebellen zijn gedood en een onbekend aantal gevangen is genomen. Ze zeiden ook dat de militaire campagne zal worden geïntensiveerd.

In Jakarta werden vanochtend twee Australische activisten opgepakt die protesteerden tegen de interventie in Atjeh.