Voorkeur Film

Sex is Comedy

De elleboog is geen lichaamsdeel waar mensen snel lyrisch over worden. Bij jongeren is hij ook weldadig onopvallend, bij ouderen hangt het vel er los omheen. Toch speelt de elleboog een hoofdrol in een seksscène in de nieuwe film van Catherine Breillat, Sex is Comedy. Een meisje gebruikt hem als wapen om zich een jongen van het lijf te houden. Sex is Comedy is een film over het maken van films.

Catherine Breillat maakte eerder onder meer Romance, Fat Girl en Breve Traversée, films waarin het altijd om seks en macht draait. In Sex is Comedy debiteert Breillat over filmmaken net zulke conservatief feministische dooddoeners als in haar andere films over seks en macht.

Regisseurs zijn roofdieren, je moet een meisje zijn om acteur te kunnen zijn.

Net als in Fat Girl, de film waar Sex is Comedy vaak naar verwijst, is Breillats manier van filmen soms zo verleidelijk en overtuigend dat ze gelijk lijkt te hebben, al blijf je hopen dat dat niet zo is, zo kil en pijnlijk is het.

Regie: Catherine Breillat. Met: Anne Parillaud, Grégoire Colin, Roxane Mesquida. In: Filmmuseum Cinerama, Amsterdam.

Welcome to Collinwood

Kostelijk debuut van Anthony en Joe Russo is een film in een ouderwets genre waarin belhamels een kraak zet. Geen hele en halve inval werd geschrapt, geen grap blijft ons bespaard. Je zou hun film daarom ook een teleurstelling kunnen noemen. Maar cinefilie, plezier, passie, een ongebreideld talent en de slappe lach zijn betere ingrediënten voor een eerste grote film dan keurigheid en vlijt.

Regie: Anthony en Joe Russo. Met: Sam Rockwell, Luis Guzmán, William H. Macy, George Clooney. In: De Uitkijk, Pathé de Munt, Amsterdam; Metropole, Den Haag.

Tape

Door Richard Linklater in Dogmastijl verfilmd toneelstuk speelt zich geheel af op een goedkope motelkamer. Twee schoolvrienden voeren via taal een duel over een vermeende verkrachting. Taal verandert iemands perceptie en beleving van het verleden. Via taal kun je onderscheid maken tussen verkrachting en een beetje ruw zijn en kun je een daterape ombuigen tot het uitoefenen van `excessief linguïstische druk' om tot seks te komen.

Regie: Richard Linklater. Met: Ethan Hawke, Robert Sean Leonard, Uma Thurman. In Kriterion, The Movies Amsterdam. Springhaver, Utrecht.

Rabbit-Proof Fence

Waargebeurd verhaal over drie Australische meisjes met aboriginalmoeders en witte vaders die opgesloten worden in een opvoedingskamp en besluiten weg te lopen. Thuis is 2400 kilometer ver. Het is een prachtig verhaal dat in Rabbit-Proof Fence verteld wordt, met moed om te bewonderen en wreedheid om van te gruwelen. Verfilming benadrukt de `universele' aspecten, waardoor de kinderen wat levenloos lijken.

Regie: Phillip Noyce. Met: Kenneth Branagh, Everlyn Sampi, Laura Monaghan. In Cinecenter, Pathé Tuschinski, Amsterdam. Filmschuur, Haarlem, Springhaver, Utrecht.

Go West, Young Man!

De liefde van filmmakers Peter Delpeut en Mart Dominicus voor westerns bloeide op toen zij als kind keken naar de serie Rawhide. Jaren later gebruiken ze de titelsong van Frankie Laine in hun hommage aan het genre: Go West, Young Man! Go West is een requiem voor de western geworden. Naast filmmakers betonen Delpeut en Dominicus zich vooral filmende archeologen. In het Wilde Westen lopen mensen rond in denim, maar het is verworden tot toeristische attractie.

Regie: Peter Delpeut en Mart Dominicus. Amsterdam: Filmmuseum Cinerama. Haags Filmhuis.