Voorkeur Beeldende Kunst

Marina Abramoviç

In de hal waaien flarden van dansmuziek, en pratende en zingende stemmen de bezoeker tegemoet. Een mooie mengeling van geluiden, als van een drukke, levendige markt. Bij het betreden van een van de zalen van het Nederlands Instituut voor Mediakunst verdwijnt het geroezemoes. Hier kan de bezoeker zich concentreren op het geluid van een afzonderlijk videowerk. Een genot, want bij de meeste videotentoonstellingen werken de geluiden van de verschillende video's storend op elkaar in. Het overzicht van videowerk van Marina Abramoviç is ook in andere opzichten voortreffelijk ingericht. In de zalen zijn enkele grote werken te zien en in de gang is een Portraitgallery gemaakt, bestaande uit een rij van 16 monitoren op ooghoogte. De Portraitgallery omvat werken waarin steeds het gezicht van Abramoviç figureert, vanaf het bekende Art must be Beautiful Artist must be Beautiful uit 1975, een performance waarbij Abramoviç gedurende 45 minuten op een agressieve, pijnlijke manier haar haar borstelt, tot het recente Stromboli, waarin ze aan de vloedlijn ligt en haar hoofd zachtjes met de golfslag meebeweegt. Sinds het begin van de jaren zeventig doet Abramoviç performances met haar lichaam als medium. Aanvankelijk gebruikte ze de camera alleen om de performance te registreren, maar later ontstonden zelfstandige videowerken. Het werk van Abramoviç maakt deel uit van een brede kunststroming waarbij kunstenaars door middel van het opvoeren van rituelen proberen te komen tot loutering en inzicht.

Marina Abramoviç: videowerken tot 5 juli in het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Keizersgracht 264, Amsterdam. Diza 13-18u.

Erik Andriesse

Erik Andriesse, de kunstenaar die tien jaar geleden onverwachts op 36-jarige leeftijd overleed, wordt herdacht met exposities in het Haags Gemeentemuseum en De Pont. Bloemen en dieren waren zijn favoriete onderwerpen. Virtuoos tekende en schilderde hij uitbundig gekleurde zonnebloemen, amaryllissen en lelies. Ook schedels, kreeften en schildpadden vormden een geliefd thema.

Erik Andriesse. Werken op papier t/m 14 sept in De Pont, Wilhelminapark 1 Tilburg. Di t/m zo 11-17u. Schilderijen van Andriesse t/m 24 aug in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41 Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

Hollandse kusten

De expositie Land in zicht; kunstenaars en de Hollandse kust in Alkmaar wil, aan de hand van schilderijen, tekeningen, prenten en foto's uit vier eeuwen, vooral laten zien hoe het gebruik van de kust van Kennemerland is veranderd. Bezienswaardigheden als het dorp Egmond met zijn beroemde Abdij werden al in de 17de eeuw afgebeeld. Kustgezichten waren in de 18de eeuw minder in trek, maar in de 19de eeuw herleefde het genre.

Land in zicht; kunstenaars en de Hollandse kust t/m 29 sept in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, Alkmaar. Di-vr 10-17u, za zo 13-17u.

Richard Hamilton

Richard Hamilton, grondlegger van de Engelse Pop Art, begon in 1948 met het illustreren van de Ulysses van James Joyce. Het project houdt hem al zijn hele kunstenaarsleven bezig, hoewel het ruim dertig jaar heeft stilgelegen. Tijdens zijn diensttijd in 1947 las en herlas hij Ulysses en in 1948 begon hij te tekenen. In Museum Boijmans Van Beuningen zijn nu alle studies van 7 van de 18 episodes uit de Ulysses te zien.

Ulysses verbeeld. Richard Hamiltons illustraties bij James Joyce t/m 31 aug in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

En verder

Kubistisch Avontuur. Werk van Herbin, Metzinger en Tobeen in Ned collecties t/m 15 juni in Museum de Wieger, Oude Liesselseweg 29, Deurne. Di-zo 12-17u; Foto's van Boris Mikhailov: Case History t/m 9 juni in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Diza 11-17u, zo 12-17u; Foto's van Robert Wevers t/m 9 juni in de Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer. Di t/m zo 11-17u; The Cosmopolitan Chicken Mechelse Dresdner Desire van Koenvanmechelen t/m 22 juni in het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. Ma 10-18u, di-vr 10-20u30, za 13-20u30, zo 13-17u.