Voorkeur Amsterdam

DANSSHOW

ISH3

Met Ish liet Marco Gerris, kampioen freestyle skate, drie jaar geleden voor het eerst zien dat je op rolschaatsen heel goed kunt dansen. Voor zijn derde dansspektakel, Triple Ish, heeft Gerris zijn half pipe opgesteld in Koninkrijk Theater Carré. Zijn multiculti-groep is zeer populair onder jongeren. Ish3 bevat een nieuwe mix van skatedans, tapdans, streetdance, mime, oosterse vechtsporten en funsports. Met scratching en hiphop van DJ Broky B, raps van Denvyll, zang van Alida Dors, en grappige verwijzingen naar Titanic en Riverdance. Gerris danste bij Krisztina de Châtel, regisseerde een battle show met acteurs van Toneelgroep Amsterdam, en maakt inmiddels school: hij werkt veel met middelbare scholieren en heeft zijn eigen Ish Institute, waar de spelers workshops geven. Gerris weet als geen ander een doelgroepenvoorstelling te maken en mikt daarbij op herkenning in plaats van kunst als confrontatie.

Gerris brengt zijn shows met verve en zijn spelers zijn buitengewoon bedreven dansers.

Vanavond in Carré, Amstel 115. Inl. 020-5249494 of www.ish-events.com.

BEELDENDE KUNST

Willie Doherty

Het werk van de Noord-Ierse kunstenaar Willie Doherty is nauw verbonden met zijn geboorteplaats Derry, een stad die, sinds Bloody Sunday in 1972, lijdt onder de spanningen van een politiek-religieus conflict. Zijn foto's en videoinstallaties doen vaak denken aan decors van heftige misdaadfilms.

Foto's en video's van Willie Doherty. De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. T/m 22 juni, di t/m zo 11-18u.

MUZIEK

Rossini

Het Studentenkoor Amsterdam geeft uitvoeringen van de Petite Messe solenelle van Gioacchino Antonio Rossini (1792-1868), begeleid door Marten Tilstra op piano en Harriet Markus op accordeon. Solisten zijn Christine Groeneveld (sopraan), Annette Schönmuller (alt), Jean-Léon Kloosterman (tenor) en Erks Jan Dekker (bas). Het concert staat onder leiding van Yt Nicolai.

23, 24 mei 20u15. St. Nicolaaskerk, Prins Hendrikkade 73. Kaartverkoop vanaf 19u45.

LITERATUUR

VSB Poëzie Prijs

De winnaar is geen verrassing meer – dat is Tonnus Oosterhoff die de 25.000 euro kreeg voor zijn bundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen. Maar op 23 mei wordt er rondom de uitreiking van de tiende VSB Poëzie Prijs een feestelijke avond in de Rode Hoed georganiseerd, waarop ook de andere genomineerde dichters voorlezen. Plus een toespraak van de winnaar.

Uitreiking VSB-prijs. Vr. 23 mei, 20u15. De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. Res. 020 6385606.

POP

Tombola

Meer dan een kwart eeuw na hun new wave-klassieker Pink Flag boekt het heropgerichte Wire nieuwe lauweren met de cd Send, waarop hun hoekige kunstacademiepop nog niets aan kracht heeft ingeboet. In de oorspronkelijke bezetting van Colin Newman, Bruce Gilbert, Graham Lewis en Robert Gotobed staan ze als extra attractie op het doorgaans aan jong underground-talent gewijde Tombola-festival in Paradiso.

29 mei Paradiso, Amsterdam.