`SOS aan de VN' uit Anguilla

,,SOS aan de Verenigde Naties: we hebben uw interventie nodig.'' Met die woorden sprak Osbourne Flemming, de premier van de Britse gebiedsdeel Anguilla, zijn collega's gisteren toe op een bijeenkomst van landen zonder zelfbestuur.

Anguilla, een klein eilandje in het Caraïbisch gebied, hoopt in september de Britse regering te kunnen overtuigen van de noodzaak van zelfbeschikking. Een referendum onder de bevolking moet nog worden gehouden, maar ,,het is nooit een vraag geweest van `stel dat', maar van hoe en wanneer de gemeenschap het principe van zelfbestuur zal omarmen'', aldus Flemming. Hij zei dat de bevolking van het eiland haar eigen lot niet kon beslissen omdat de regering in Londen, en haar afgevaardigde, meer macht hadden dan de door het volk gekozen parlementariërs.

Zijn zestien aanwezige collega's – onder meer afkomstig van de Kaaimaneilanden, de Falklands, Bermuda, Montserrat en de Maagdeneilanden – denken eveneens over zelfbeschikking na, en praten daar de komende dagen onder toezicht van de Verenigde Naties commissie voor dekolonisatie over. Ook Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk zijn aanwezig.

In een brief aan de bijeenkomst noemde de VN-secretaris-generaal Kofi Annan dekolonisatie en het recht op zelfbeschikking een van de belangrijkste doelen en successen van de VN. Hij riep de zestien nog gekoloniseerde landen, met ruim 2 miljoen inwoners, op samen te werken om een geschikte formule en tijd te vinden om dekolonisatie te voltooien.

De voorzitter van de VN-commissie, Stephen Huntley, haastte zich te zeggen dat de bijeenkomst niet bedoeld was als aansporing voor onafhankelijkheid, noch om mensen te beïnvloeden bij hun keuze voor mogelijke zelfbeschikking. Maar Huntley merkte wel op dat ,,kolonialisme al te lang op de agenda staat''.