REGIOKEUZE

ALKMAAR

THEATER

Karin Bloemen en Cor Bakker in de show De diva en de divan, die ondanks de bescheiden bezetting royaal van opzet is – weelderig aangekleed en ruimschoots getalenteerd. Zij zingt de sterren van de hemel in oud en nieuw repertoire, terwijl hij op vleugel en keyboards een veelzijdige orkestbegeleiding offreert. Een avond van virtuoos schakelen: van hilarisch vulgair tot ragfijn ingetogen.

Vanavond in De Vest, Canadaplein 2. Inl. 072 5191817 of www.theaterdevest.nl

WERELDMUZIEK

Voor de achtste keer wordt dit jaar het Alkmaarse wereldmuziekfestival Terra gehouden. Op een enkele uitzondering na doen vooral artiesten mee die (nog) onbekend zijn bij een groot publiek. Het Terra Festival wil zich juist deze groep muzikanten en bands een kans geven. Uiteenlopende muziekstijlen worden te gehore gebracht in al even uiteenlopende locaties als De Vest, Podium Atlantis, Provadja, Parkhof en de Grote Kerk Alkmaar, waarin onder meer de Portugese fado zal klinken. Het Waagplein wordt op 31 mei omgetoverd tot het Plaza Latina met live muziek en danslessen. Verder is er onder meer harde rap van Raymtzer, Afrikaanse muziek van de Gangbé Brass Band en Cubaanse swing van Jovenes Clásicos del Son.

Festivalkrant te bestellen op 072 5127344.

ALMERE

MUZIEK

In Metropole brengen de zangeressen Leoni Jansen, Rocq-E-Harrell, Astrid Seriese en Lucretia van der Vloot een theaterconcert, She got Game too, met populaire muziek uit alle windstreken: popballads, r&b, klassiek, latin, folk en wereldmuziek. Hoewel de dames zeer verschillen, smelten hun stemmen wonderwel samen.

24 mei Metropole, Metropolestraat 11. Inl. 036 5488222 of www.almeerse-theaters.nl

HAARLEM

THEATER

In de Toneelschuur speelt Orkater de nieuwe muzikale voorstelling La Voix Humaine. Een eenzame vrouw (Ria Marks) voert een telefoongesprek met haar ex-geliefde: ,,Ik had nooit iets anders te doen dan jou.'' Ze praat, luistert, roept, kermt en zwijgt. Ze wil dat dit allerlaatste gesprek nooit eindigt. De tekst is van de Franse avantgardist Jean Cocteau, de regie van Olivier Provily, en de muziek voor strijktrio van Maarten Orstein.

24 mei t/m 5 juni Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl. 023 5173900 of www.toneelschuur.nl

Tot en met zondag 29 juni kunnen belangstellenden een kijkje nemen achter de schermen van het nieuwste en modernste theater van Nederland. Toneelschuur in Haarlem organiseert elke zaterdag en zondag om 15.30 uur een rondleiding door het gehele gebouw. De rondleidingen duren ongeveer een uur met aansluitend de mogelijkheid om iets te drinken .

Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9, Haarlem. Rondleiding € 4,00. Res. 023 5173910 (ma t/m za van 14-21.45 uur, zo 13.30-21.45 uur). 24 mei t/m 5 juni Inl. 023 5173900 www.toneelschuur.nl

ART NOUVEAU Dit weekeinde worden in Haarlem voor de tweede keer de Art Nouveau Art Deco Dagen gehouden. Kunsthandelaren en in antiek gespecialiseerde galeries tonen op deze beurs hun mooiste kunstvoorwerpen uit het begin van de twintigste eeuw. Er is een tentoonstelling ingericht met objecten uit de St. Lukas Kunstaardewerkfabrieken (1909-1933) en er zijn specialisten aanwezig die meegebrachte vazen of schalen kunnen taxeren.

Art Nouveau Art Deco Dagen. Originezaal, Frankestraat 37, Haarlem. 23 t/m 25 mei, vr 13-21u, za en zo 11-18u. Inl. 023 5320689

ARCHEOLOGIE

Op de tentoonstelling Relaties in scherven in het Archeologisch Museum Haarlem worden twee aardewerksoorten onder de loep genomen: majolica en faience. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de 17de-eeuwse Haarlemse familie Verstraeten, eigenaar van de Geleyer plateelbackerije en producent van voorwerpen in zowel majolica als faience. Te zien zijn geschonden en ongeschonden bodemvondsten uit deze periode.

Relaties in scherven. Archeologisch Museum, Grote Markt 18k, Haarlem. 23 mei t/m 14 nov, wo t/m zo 13-17u. Inl. 023 5420888

HILVERSUM

THEATER

Nol Winkel jubileert! Vijftig jaar is hij al lid van de amateurtoneelgroep ARS. Reden voor een speciaal jubileumstuk, met Winkel in de hoofdrol. De Goede Dokter (1973) bestaat uit acht vroege verhalen van Tsjechov, tot sketches bewerkt door Neil Simon. Een verteller – gemodelleerd naar Tsjechov – praat de sketches aan elkaar en vertelt wat van zijn leven. Het stuk kenmerkt zich door de baldadige vaudeville-humor en is volgens de vereniging daardoor ,,uitermate geschikt voor een man als Nol.''

22-24 mei Theater Achterom, Eemnesserweg 7A. Inl. 035 6233993 of www.achterom-theater.nl

LEIDEN

CABARET

Het hele jaar zweeft de geest van het cabaret in het gebouw van de Leidse studentenvereniging Minerva. Uit de maandelijkse cabaretprogramma's Blije Donderdag is een selectie gemaakt die vanavond in het LAKtheater voor een breed publiek nog eens opgevoerd worden. Actuele kwesties passeren op een verfrissende manier de revue in zelfgeschreven liedjes en sketches.

Vanavond in het LAKtheater, Cleveringaplaats 1. Inl. 071 5124890 of www.lak.leidenuniv.nl

NOORDWIJK

MUZIEK

Het zevende festival Opera aan Zee brengt van 24 mei t/m 1 juni opera's van Mozart (Die Zauberflöte, Così fan tutte, Le nozze di Figaro), Telemann (Pimpinone) en kindervoorstelligen met Frank Groothof. Inl. 071 3613389, www.operaanzee.nl

UTRECHT

THEATERFESTIVAL

Op verschillende plaatsen in Utrecht wordt deze week het Festival aan de Werf gehouden, met laagdrempelig, experimenteel theater waarin veel ruimte is voor onderzoek. Sjoerd Wagenaar onderzoekt zijn beheerste woede met de hulp van een Deense en twee Catalaanse dansers. In de zelfgeschreven solo Ogen vol waanzin onderzoekt wonderjongere Sanne Vogel (19) een mavo-scholiere die zwanger raakt. In Bambie 8 onderzoeken drie cartooneske gekken het slapstick keukengeweld en eindigen als drie gekken op reis. Verder multimedia-installaties en popmuziek op het Neude (Olabola, Kopna Kopna, Gotcha!)

T/m 31 mei in Huis a/d Werf, Kikker, Aakademietheater, op het Neude en op verschillende locaties. Inl. 0800 0230353 of www.huisaandewerf.nl

MUZIEK De celliste Quirine Viersen is de soliste in het Celloconcert van Dvorák bij het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Jiri Kout. Verder: Deutsche Tänze van Schubert/Webern en de Symfonie nr 3 van Schubert.

23 mei 20u15. Vredenburg. Res. 030 2314544.

Reinbert de Leeuw speelt in de serie Rondom Reinbert de Leeuw pianomuziek van Chopin, Janácek, Oestwolskaja (Sonate nr 5) en Liszt (Via Crucis). 28 mei 20u15. Vredenburg. Res. 030-2314544.

IJMUIDEN

THEATER AAN ZEE De stichting Theater aan Zee organiseert de hele zomer evenementen op het strand van IJmuiden aan Zee. Daarin staan theater, film, muziek en beeldende kunst centraal. Doel van de organisatoren is een groot en divers publiek te laten kennismaken met verschillende culturele uitingen. Van 22 tot en met 25 mei is dat het Space Auditorium van Theo Botschuijver met een performance van Cockie Eek/FOAM Nederland en de expositie Ode aan het stewardessenpakje van Jelleke Oeberius Kapteijn. Van 25 tot en met 28 mei is de beurt aan het Filmcircus aan Zee, een diner met theater, muziek en film op het strand.

Theater aan Zee, Kennemerstrand 180, IJmuiden. Inf. 025 5511395, www.theateraanzee.nl