Porto legt aanhang Celtic het zwijgen op

FC Porto heeft gisteravond als eerste Portugese club in de geschiedenis het UEFA-Cuptoernooi veroverd. In een aantrekkelijke wedstrijd tegen het Schotse Celtic was de ploeg van coach Mourinho na twee verlengingen de verdiende winnaar: 3-2. Aanvaller Derlei maakte een zogenoemde silver goal, het winnende doelpunt in de tweede helft van de verlenging.

De silver goal is ingevoerd op advies van de voetbalcoaches. In het verleden was een wedstrijd in de verlenging direct afgelopen wanneer een doelpunt werd gemaakt, de golden goal of eerder sudden death. De nieuwe maatregel van de UEFA behelst dat een doelpunt in de verlenging niet meteen het einde van de wedstrijd betekent. De helft waarin het doelpunt wordt gemaakt, wordt gewoon uitgespeeld om de andere partij nog de gelegenheid te geven te scoren.

De Braziliaan Derlei was de maker van het winnende doelpunt. Eerder had hij al FC Porto in de eerste helft op een 1-0 voorsprong gezet. Derlei werd uitgeroepen tot `man van de wedstrijd'. FC Porto stond in Europees verband in 1987 voor de laatste keer in een finale. De Portugese club versloeg destijds in de eindstrijd in Wenen van de toenmalige Europa Cup I het Duitse Bayern München. Die wedstrijd ging de geschiedenis in door een prachtig hakje van de Algerijn Madjer. Drie jaar eerder verloor FC Porto in de finale van het toernooi voor bekerwinnaars van Juventus. Het is het tweede succes voor het Portugese voetbal in een week. Vorige week werd het Portugese elftal onder 18 jaar Europees kampioen. In de finale iegen land won Portugal van de Spaanse jeugd.Bijna veertigduizend Schotten waren naar Sevilla gereisd om hun ploeg aan het werk te zien tegen de nieuwe kampioen van Portugal. Uiteindelijk was er in het stadion maar plaats voor zestienduizend fans van de club uit Glasgow, die nog met stadgenoot Rangers strijdt om het kampioenschap van Schotland. De rest van de aanhang bekeek de wedstrijd in de binnenstad van Sevilla.

FC Porto-Celtic was een duel tussen de tot Portugees genaturaliseerde Braziliaan Deco en de Zweed Henrik Larsson. De vormgever van de blauwwitte formatie won de strijd uiteindelijk van de Celticspits die zijn ploeg in het atletiek-stadion van Sevilla twee keer met een rake kopstoot terug in de wedstrijd bracht.

Met name in de eerste helft liet Deco bij vlagen oogstrelend voetbal zien. Hij was één van de weinige voetballers die voor rust overeind bleef op de slechte grasmat van het stadion waarop zelden wordt gevoetbald. Veel kansen leverde het overwicht van de Portugezen nauwelijks op. Vier minuten voor rust was Porto pas voor eerst dicht bij de openingstreffer toen Deco stuitte op Celtic-doelman Douglas.

In de extra tijd van de eerste helft nam Porto een voorsprong door een doelpunt van goaltjesdief Derlei. De spits scoorde in de rebound, nadat de vrijstaande Alenitsjev op de doelman was gestuit.

De tweede helft begon met een incident. Een `streaker' zette de Spaanse organisatie even voor schut door op het veld met de bal aan de haal te gaan en scheidsrechter Michel de rode kaart te tonen. Nadat de blote man door veiligheidsmensen was verwijderd, wachtte FC Porto al snel een nieuwe verrassing. Larsson scoorde binnen twee minuten met een kopstoot in de verre hoek de gelijkmaker, 1-1.

FC Porto sloeg vervolgens snel terug. De Rus Alenitsjev bekroonde prachtig voorbereidend werk van Deco met een doeltreffend schot, 2-1. Met opnieuw een rake kopbal, die zijn geweldige sprongkracht en timing verraadde, bracht Larsson zijn ploeg in de 57ste minuut weer op gelijke hoogte: 2-2. Het was zijn elfde treffer dit seizoen in het UEFA-Cuptoernooi. Daarmee werd Larsson samen met Derlei, die in de verlenging het winnende doelpunt maakte, topscorer van het toernooi.

In de verlenging kreeg zowel Balde van Celtic als Valente van Porto een rode kaart (twee keer geel) van de Slowaakse scheidsrechter Michel Lubos. Na afloop verweet Celtic-coach O'Neill de Portugezen onsportief gedrag omdat ze de winnende treffer veel te lang gevierd zouden hebben. Ondanks de nederlaag kreeg Celtic een ovatie van de naar Spanje gereisde fans.

FC Porto nam de UEFA Cup over van Feyenoord dat vorig jaar in de Kuip de eindstrijd won van het Duitse Borussia Dortmund.

Celtic (Sch)

2

FC Porto (Por)

3

na verlenging

Ruststand 0-1. 45. Derlei 0-1, 47. Larsson 1-1, 54. Alenitsjev 1-2, 57. Larsson 2-2, 115. Derlei 2-3. Schds: Michel (Slw). Tsch: 52.000. Rode kaart: Balde (Celtic), Valente (FC Porto). Gele kaart: Petrov, Valgaeren, Lennon (Celtic), Ferreira, Maniche (FC Porto).