Opgaande lijn bij BT, ex-British Telecom

Het Britse telecomconcern BT, voorheen British Telecom, heeft niet te klagen over het eind maart afgesloten boekjaar 2002/2003. De winst voor belastingen, goodwill en bijzondere posten steeg met 44 procent tot 1,83 miljard pond sterling (2,56 miljard euro), zo maakte het concern vandaag bekend.

De Nederlandse bestuursvoorzitter van het concern, Ben Verwaayen, liet weten dat BT ver voorloopt op het schema van de doelstellingen dat hij begin vorig jaar bij zijn aantreden opstelde. Sommige doelstellingen, waarvan werd uitgegaan dat die over drie jaar zouden worden bereikt, zijn nu al gehaald. De financiële positie is dan ook verbeterd, aldus de topman. De schuldenlast van het bedrijf nam sterk af, met 3,3 miljard tot 9,6 miljard pond (13,45 miljard euro).

BT vergrootte zijn omzet met 2 procent tot 18,73 miljard pond (26,2 miljard euro). Gezien de resultaten heeft het concern zijn dividend sterk verhoogd. Het wil de aandeelhouders 6,5 pence per aandeel betalen tegen 2 pence per aandeel over het voorgaande boekjaar. ,,Dit weerspiegelt de sterkte en het zelfvertrouwen van BT'', aldus Verwaayen.

De verbetering van het resultaat hangt nauw samen met de verkoop van een belang van 26 procent in het Franse Cegetel. Die verkoop leverde een winst op van 1,5 miljard pond. Daar stond in het voorgaande boekjaar een afschrijving van 2,5 miljard pond tegenover in verband met het afstoten van de gsm-dochter mmO2.

Verwaayen zei vanmorgen geen redenen te zien om een divisie mobiele telefonie te hebben. Beleggers en sommige analisten willen dat BT de Britse en Ierse activiteiten van mmO2 terugkoopt. Daardoor kan de trage omzetgroei worden versneld. Verwaayen liet weten niet uit te zijn op meer omzet, maar op een toename van de winstgevendheid van zijn telecommunicatieconcern.

Bij het pensioenfonds van het concern is een tekort opgetreden. Verwaayen verklaarde dat daarover geen zorgen hoeven te bestaan en dat BT zijn jaarlijkse bijdrage aan dat fonds zal verhogen.