OM NAAR UIT TE KIJKEN

THEATER

Proust 2

Tweede deel van de vierdelige theaterreeks van Guy Cassiers en Eric de Kuyper, gebaseerd op de romancyclus Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust. Na het grootschalige high tech eerste deel, wordt De kant van Albertine intiem en kleinschalig .

24 mei t/m 24 juni in het Ro Theater, Rotterdam. Inl 010-4047070 of www.rotheater.nl

DANS

Twools 5

Vijfde deel van de serie Twools van het Rotterdamse Scapino Ballet. Choreograaf Ed Wubbe presenteert korte choreografieën van verschillende makers in een feesttempo. Dit keer combineert hij werk van Gingras, Edelman, Lopez Ocoa, Lining en hemzelf.

28 mei t/m 1 juni Schouwburg R'dam. Inl 010-4118110 www.scapinoballet.nl

FRIES THEATER

Kening Lear

Compleet met Friese paarden gaat zaterdag Kening Lear bij Tryater in première. Het beroemde stuk over vaders en kinderen van Shakespeare speelt zich af in het Friese Paarden Centrum te Drachten en wie wil kan voorafgaand aan de voorstelling genieten van een `keningsmiel'.

T/m 22 juni Fries Paarden Centrum, Drachten. Inl 0512-513344, www.keninglear.nl

MUZIEK

Ligeti 80

De tachtigste verjaardag van György Ligeti, een van de belangrijkste hedendaagse componisten, wordt gevierd tijdens grote concerten in Amsterdam en Rotterdam met o.a. zijn Poème symphonique voor 100 metronomen. Pierre-Laurent Aimard speelt een selectie uit Ligeti's piano-etudes.

Ligeti 80. 24 mei 13u30. Amsterdam, Concertgebouw. Res 020-6718345. 25 mei 20u15. Rotterdam, De Doelen. Res 010-2171717. Radio 4: 24 mei 13u30 en 27 mei 20u.

BEELDENDE KUNST

Stad & Land

Voor de tweede keer wordt een deel van de collectie van het Stedelijk Museum tentoongesteld in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Voor de tentoonstelling 'Stad & Land' zijn ruim 200 19de- en vroeg 20ste-eeuwse schilderijen uit het depot gehaald van kunstenaars als Van Gogh, Manet, Corot en Sluijters.

Stad & Land. De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. 23 mei t/m 10 aug, dag 10-18u, do 10-22u. Inl 020-6386909 of www.nieuwekerk.nl

LITERATUUR

Hans Verhagen

Onder de titel Tegen alle bloedvergieten en kanariepieten in wijdt het Letterkundig Museum een expositie aan de dichter-journalist-programmamaker en schilder Hans Verhagen. Van hem verschijnen dezer dagen de verzamelde gedichten (Eeuwige vlam, Nijgh & Van Ditmar).

Hans Verhagen. 24 mei t/m 31 aug Letterkundig Museum, Prins W. Alexanderhof 5. Den Haag. Inl 070-3339666, www.letmus.nl

OPERA

Der Freischütz

Eigentijds als geen andere opera was in 1821 Der Freischütz van Carl Maria von Weber, het hoogtepunt van de Duitse Romantiek. Der Freischütz, de komende weken op tournee bij de Nationale Reisopera, verenigt alle kenmerken van de echte vroeg-negentiende eeuwse romantiek: eenvoud, buitenleven, gewone volkse personages, liefde die op de proef wordt gesteld en vooral griezelig bijgeloof en bovennatuurlijke verschijnselen.

Het verhaal gaat om een schutterswedstrijd, het verkopen van de ziel aan de duivel en betoverde kogels. Kaspar wordt dodelijk getroffen, maar Agathe wordt beschermd door een rozenkrans en trouwt met Max. Illustratief is de beroemde cavatine Und ob die Wolke sie verhülle, die Sonne bleibt am Himmelszelt (Achter de wolken schijnt altijd de zon), zoals de hele opera op heerlijke muziek.

Der Freischütz: Ed Spanjaard dirigeert het Orkest van het Oosten, de regie is van Marcel Sijm.

Première: 24 mei 20u Twentse Schouwburg Enschede. Tournee t/m 24 juni. 26 mei Enschede; 28 mei Eindhoven; 31 mei Maastricht; 3 juni Zaandam; 5 juni Groningen; 7 juni Utrecht; 11 juni Rotterdam; 13 juni Heerlen; 17 juni Den Haag; 19 juni Arnhem; 24 juni Amsterdam (Stadsschouwburg). Inl 053-4878500 of www.reisopera.nl