Noren: waarom juist wij?

Waarom Noorwegen? Autoriteiten breken zich het hoofd over de vraag waarom Al-Qaeda uitgerekend dreigementen uitte tegen Noorwegen. In de Noorse reacties worden vooral de redenen opgesomd om het land met rust te laten. Zo is Noorwegen jaren intensief betrokken geweest bij vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten. Volgens terrorisme-expert Brynjar Lie zou dat echter ook juist wel een reden kunnen zijn om Noorwegen als doel te kiezen. Dat Noorwegen van plan was om Mullah Krekar, verdacht van banden met Al-Qaeda, uit te wijzen, zou een rol gespeeld kunnen hebben en ook de actieve Noorse betrokkenheid bij de oorlog in Afghanistan wordt genoemd.

De Noren hebben zich echter ook nadrukkelijk uitgesproken tegen een oorlog in Irak. En eerder toonden ze zich niet onverdeeld gelukkig met de Amerikaanse uitleg van de oorlog tegen het terrorisme. Sommige deskundigen suggereerden daarom gisteren dat Noorwegen in de Al-Qaeda boodschap is verward met Denemarken, het Scandinavische broederland dat met betrekking tot Irak juist wel actief steun heeft gegeven aan de Amerikanen.

Stein Tønneson, directeur van een Noors instituut voor vredesvraagstukken, vindt dat te optimistisch. ,,Ik ben bang dat Noorwegen in het rijtje voorkwam omdat Al-Qaeda al lang een Noors doel heeft geselecteerd voor een aanslag''.

De Noorse regering neemt het dreigement in ieder geval heel serieus, vertelde premier Kjell Magne Bondevik op een haastig belegde persconferentie. Minister van Justitie Odd Einar Dørum heeft na een aantal spoedbijeenkomsten met betrokken instanties geconcludeerd dat in eigen land, behalve wat meer aandacht van de politie voor markante gebouwen, voorlopig geen extra maatregelen nodig zijn. Volgens de minister is het gevaar voor een aanslag op Noorse bodem niet veel groter. De Amerikaanse regering heeft besloten haar ambassade in Oslo voorlopig te sluiten.

Noorse instellingen in het buitenland zijn wel gewaarschuwd. Daarbij gaat het, behalve om ambassades, om bedrijven als Statoil, met belangen in Saoedi-Arabië en elders in de Arabische wereld, om telecombedrijf Telenor, dat ondermeer in Maleisië actief is en om verfmaker Jotun, met acht vestigingen in het Midden-Oosten.