NAVO helpt Poolse vredesmacht in Irak

De NAVO heeft gisteren besloten Polen te helpen bij de vorming van een Poolse stabilisatiemacht voor een veiligheidszone in Centraal-Irak. De negentien NAVO-ambassadeurs besloten unaniem tot de bijstand.

De NAVO helpt Polen bij de opbouw van een troepenmacht van zeker 7.000 man. De NAVO geeft logistieke en operationele hulp, onder meer bij de opzet van hoofdkwartieren, het gebruik van communicatieapparatuur en het uitwisselen van intelligence. Polen zal volgens diplomaten in midden-Irak een veiligheidszone runnen, terwijl de Verenigde Staten in het noorden en Groot-Brittannië in het zuiden een zone leiden.

Hoewel de NAVO-hulp bescheiden is, is het besluit ,,van groot politiek belang'', menen NAVO-diplomaten. De NAVO steunde het Poolse hulpverzoek binnen een week. Daaruit blijkt volgens diplomaten dat de NAVO de verdeeldheid van vóór de oorlog in Irak achter zich heeft gelaten. De NAVO belandde in februari in een crisis toen Frankrijk, Duitsland en België een Turks verzoek blokkeerden om NAVO-bescherming tijden een oorlog met Irak. ,,Ik denk dat de NAVO die crisis te boven is. We zijn erg blij dat alle negentien het met dit besluit van vandaag eens zijn, inclusief Frankrijk, Duitsland en België'', zei de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Burns gisteren.

Een ander belangrijk aspect is volgens diplomaten dat de NAVO-hulp aan Polen ,,de deur kan openen naar een grotere NAVO-rol in Irak''. Ook Frankrijk en Duitsland, felle tegenstanders van de oorlog in Irak, hebben zich de afgelopen weken niet tegen zo'n rol gekeerd. ,,Ik sluit niet uit dat de NAVO een grotere rol in de toekomst zal spelen'', zei Burns gisteren. ,,Het besluit van vandaag plaatst ons midden in de actie in Irak.''

De hulp aan Polen in Irak past in de ambitie van de alliantie om na `11 september' wereldwijd en dus buiten haar eigen grondgebied (out of area) een rol te spelen in de strijd tegen het terrorisme en massavernietigingswapens. Onlangs besloot de NAVO al medio augustus de leiding over te nemen van de vredesmacht in Afghanistan. Volgens diplomaten zou de NAVO in Irak haar methode van Afghanistan kunnen herhalen. In Afghanistan begon de NAVO aanvankelijk alleen met technische hulp aan het Duits-Nederlands commando voor de vredesmacht ISAF in Kabul. Burns sprak gisteren van een ,,grote stap vooruit'' voor de NAVO, die mede het gevolg is van een ,,zeer vastberaden en zeer samenhangende vernieuwing van de alliantie sinds 11 september''.

Een andere hoge NAVO-diplomaat zei vanochtend: ,,Als deze operatie langer duurt kan dit leiden tot een directe NAVO-betrokkenheid in Irak.'' Hij wijst er wel op dat het NAVO-besluit van gisteren niet los staat van het feit dat de VN-Veiligheidsraad het inmiddels eens is over een resolutie over naoorlogs Irak, die ,,VN-dekking'' geeft voor een vredesoperatie.

Vandaag en morgen is er een conferentie in Warschau, waarop NAVO-landen troepen kunnen toezeggen voor de vredesmacht. Polen wil zo'n 2.200 man leveren en in juni beginnen.