`Leemhuis kreeg terecht een lintje'

Voormalig commissaris van de koningin in Zuid-Holland, J. Leemhuis-Stout, heeft terecht een koninklijke onderscheiding gekregen. Er is geen enkele reden om te twijfelen aan haar integriteit vanwege haar betrokkenheid bij de CETECO-affaire.

Minister J. Remkes van Binnenlandse Zaken schrijft dat in antwoord op LPF-vragen van de LPF-fractie in de Tweede Kamer.

Leemhuis trad vier jaar geleden af vanwege die CETECO-affaire, waarbij bankieren van de provincie had geleid tot een miljoenenstrop. Volgens de LPF droeg Leemhuis-Stout indertijd verantwoordelijkheid voor die affaire. De fractie vroeg de minister welke afwegingen zijn gemaakt om haar toch te benoemen tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

Remkes wijst er in zijn beantwoording op dat Leemhuis-Stout destijds een politieke afweging had gemaakt om af te treden.

,,Er was geen sprake van twijfel aan haar integriteit. Ook in de jaren na het verschijnen van het rapport van de Commissie-Van Dijk (die de affaire heeft onderzocht, red.) is niet gebleken van nieuwe feiten die tot twijfel leiden op dit punt.''

Leemhuis-Stout heeft na haar vertrek inmiddels een aantal nieuwe maatschappelijke functies aanvaard. Ze kreeg volgens minister Remkes de onderscheiding vanwege haar ,,brede maatschappelijke verdiensten.''