KLM ontkent, maar koers stijgt

Luchtvaartmaatschappij KLM stond na lange tijd eindelijk weer eens in de positieve belangstelling van beleggers. Aanleiding was een nieuwsbericht in dagblad de Telegraaf dat het bedrijf voor samenwerking met Air France zou hebben gekozen. KLM voert al maanden besprekingen met en Air France en British Airways.

De beleggers konden de duidelijkheid waarderen, ook al werd het in de loop van de ochtend steeds meer de vraag of hier sprake was van echte duidelijkheid. Een woordvoerder ontkende dat de keuze al is gemaakt, en verklaarde dat nog met beide partijen wordt gesproken. Het maakte de belegger weinig uit en het zwaar geschonden aandeel klom omhoog: met bijna 10 procent tot 6,55 euro. De hoop op Air France wordt vooral verklaard uit de positie van beide maatschappijen in de Verenigde Staten: daar vullen ze elkaar beter aan dan KLM en British Airways.

De stemming onder de hoofdfondsen, waarvan KLM overigens geen deel uitmaakt, was vanochtend goed, zeker in vergelijking met de twee voorgaande dagen toen verlies werd geleden. De AEX-index stond aan het begin van de middag op een winst van 1,4 procent op 272,33 punten. Verklaring voor de winst kon de stijging gisteren op Wall Street zijn en ook de lichte stijging van de dollar ten opzichte van de euro zorgde voor een stimulans.

De Midkap-index won ruim een half procent (tot 271,62 punten) hetgeen deels het gevolg was van de stijging van KLM. De andere stijgers lieten een veel kleinere koerswinst zien: bouwer Volker Wessels steeg met 2,3 procent, nadat de Twentse ondernemer D. Wessels bekendmaakt zijn bod op de aandelen van het bouwconcern gestand te doen. Hij beschikt nu over 80 procent, terwijl hij 95 procent nodig heeft om de beursnotering te kunnen beëindigen.

Ook de andere beurzen in Europa stonden op winst. Londen won 0,8 procent, Frankfurt steeg met 0,4 procent en ook Parijs (0,55 procent) was hoger. De Londense beurs kende verzekeraar Royal Sun als grootste stijger met een koerswinst van 8,8 procent. Deze verzekeraar had in de ochtend meevallende cijfers gepresenteerd. Na de uitgifte van een grote converteerbare obligatielening behoorde Siemens tot de grote verliezers in Frankfurt. De obligaties kunnen later in aandelen worden omgezet, wat dan leidt tot verwatering van de winst per aandeel.