Interim-gezag Irak uitgesteld

De Amerikaanse autoriteiten hebben de vorming van een interim-autoriteit voor bezet Irak tot half juli uitgesteld. Dat heeft de hoogste civiele bestuurder in Irak, Paul Bremer, gisteren in Bagdad bekendgemaakt.

Bremers voorganger, generaal b.d. Jay Garner, had nog maar twee weken geleden vijf leiders van wat vroeger de Iraakse oppositie in ballingschap was, verzocht om nog deze maand een conferentie te organiseren waaruit zo'n interim-autoriteit moest voortkomen. Die zou dan moeten werken aan een grondwet en verkiezingen. Maar Bremer zei gisteren tegen verslaggevers in Bagdad dat ,,we nu praten over een datum in juni om een nationale conferentie bijeen te brengen''. Gevraagd naar een datum antwoordde hij ,,midden juli''. Hij gaf geen tijdlimiet.

De laatste paar dagen waren uitspraken van Amerikaanse functionarissen over de totstandkoming van een geheel uit Irakezen interim-autoriteit vager geworden. Bremer zei afgelopen weekeinde tijdens een bezoek aan Noord-Irak dat die taak moeilijk zou zijn als niet eerst de veiligheid op straat werd hersteld, de publieke dienstverlening hervat en de salarissen uitbetaald. De VS maakten gisteren in dit verband juist bekend dat zij 1,4 miljoen Irakezen deze week hun eerste loon in twee maanden uitbetalen.

Bremer rechtvaardigde het uitstel impliciet met een verwijzing naar de niet-representativiteit van de raad van inmiddels zeven (oppositie)leiders waaraan Garner de organisatie van de conferentie had toevertrouwd – en die daardoor vaste greep op de vorming van de interim-autoriteit kreeg. Bremer noemde deze groep ,,niet representatief voor het Iraakse volk''. ,,Wij gaan onze dialoog uitbreiden'', zei hij. ,,Wij willen een regering die representatief is voor het Iraakse volk. In dit proces zitten we nu.''

Bremer beperkte de rol van de toekomstige interim-autoriteit tegelijk tot het opstellen van een nieuwe grondwet. In geen geval zal zij zich volgens hem bezighouden met het landsbestuur of zelfs met de vorming van een definitieve regering.

Vertegenwoordigers van het Iraaks Nationaal Congres (INC), prominent lid van de Raad van Zeven, reageerden zeer geïrriteerd. ,,Het is niet de taak van de Amerikanen om de vorming van een regering te vertragen. Het is een kwestie van soevereiniteit'', aldus een woordvoerder. INC-leider Ahmed Chalabi was tot dusverre een grote favoriet van de Amerikanen, met name van het ministerie van Defensie, maar hij lijkt nu onder Bremer aan invloed te verliezen. Bij de Iraakse bevolking heeft Chalabi hoe dan ook weinig aanhang.