Impressies van een aanval

Oorlogsverslaggever Arnold Karskens was tijdens de aanval van Amerika op Irak nagenoeg de enige Nederlandse journalist in Bagdad. Vanaf 20 maart tot de val van Bagdad op 9 april – Saddams standbeeld werd voor het oog van de hele wereld op het Al-Fardusplein van zijn sokkel getrokken – hield hij voor de RVU een radiodagboek bij. Zijn persoonlijke impressies worden morgenmiddag in het programma Dagboek Bagdad op 747AM uitgezonden.

Uit die periode kennen we de Nieuwe Revu-journalist Karskens ook staand op het dak van het Palestine Hotel in het tv-programma Barend & Van Dorp. In die uitzendingen vertelde hij over zijn uitstapjes in de stad, zijn angsten en ontmoetingen met de inwoners bij wie hij geen agressie of haat voelde.

Op de relatief rustige eerste oorlogsdag in het radiodagboek horen we hem zeggen dat het wel een `Mickey Mouse-oorlog' lijkt en voor een stad die in vuur had moeten staan ,,een ontzettend opgeblazen mediastunt'' is. 's Middags had hij nog van het Iraakse ministerie van Informatie een rondleiding in een bus gekregen naar inslagen van kruisraketten en B52-bommen op Saddams paleizen.

Een aardige vondst in de uitzending is dat we tijdens de oorlogsdagen de Journaallezers Philip Freriks, Gerard Arninkhof, Gijs Wanders en Henny Stoel over de opmars van de Britse en Amerikaanse militairen naar Bagdad horen berichten. Hoewel de toenemende frequentie van inslagen van kruisraketten hem angst inboezemt voelt hij zich toch relatief veilig.

Als de troepen en tanks na een week of twee Bagdad naderen, betrapt hij zich tijdens een georganiseerde bustocht richting front (Babylon) op een overpeinzing. Denkt aan vrouw en kinderen. ,,Het is allemaal wel leuk en aardig, oorlogsverslaggever spelen, maar je moet wel overleven.''

Jammer dat hij in zijn verslag dat overleven maar zo nu en dan aanstipt. Zo rond de twintigste oorlogsdag, na zware gevechten en beschietingen, voelt hij zich ontzettend moe, slaapt slecht en is de oorlog zat. Ook beginnen dan de plunderingen. Als woensdag 9 april het beeld van Saddam omver is getrokken, teert Karskens nog op adrenaline, maar verlangt hij naar huis. ,,Het hoofdstuk Irak is voorbij. Het is mooi geweest, ben blij dat het over is.''

Vanaf 1 juni ligt zijn boek Onze man in Bagdad in de winkel.

Dagboek Bagdad, RVU, morgen, 747AM, 16.02-16.45u.