Het zevende zintuig

Waar is Saddam Hoessein? Met `remote viewing' was de Iraakse leider allang opgespoord, zegt Lyn Buchanan. De Amerikaanse helderziende schreef een boek over zijn jaren bij de CIA.

Is de voormalige Iraakse leider Saddam Hoessein dood? Of houdt hij zich ergens schuil? Tienduizenden Amerikaanse soldaten en spionnen van de inlichtingendienst CIA kammen de buitenwijken van Bagdad en dorpen in de woestijn uit, ondervragen Saddams gevangen genomen naaste medewerkers, beloven een beloning aan mogelijke verklikkers en luisteren alle etherverkeer af. Voorlopig vergeefs: Saddam is onvindbaar.

Volgens de voormalige Amerikaanse inlichtingenofficier Leonard `Lyn' Buchanan hád de voormalige Iraakse leider helemaal niet zoek hoeven zijn. Het lokaliseren van Saddams tijdelijke of eeuwige verblijfplaats is namelijk ,,zeer goed mogelijk'', zo laat hij vanuit zijn woonplaats Alamogordo in de staat New Mexico weten, met behulp van zijn zogeheten remote viewing-techniek. Buchanan is helderziende.

Ja hoor, een helderziende, die kunnen toch van alles roepen? Maar Buchanan is niet de gemiddelde Dokter Brahmapoetra die zijn diensten aanbiedt ter leniging van geldzorgen, weggelopen huisdieren of wankele erecties. Het zou namelijk niet voor het eerst zijn dat het Amerikaanse ministerie van Defensie en de CIA Buchanan goed bezoldigen voor zaken die in het ondermaanse doorgaan voor zweverige kolder. Sterker nog, hij stond, samen met nog een handvol collega-viewers, acht jaar als helderziende op de loonlijst van het Pentagon.

Eind jaren zestig vermoedde de CIA dat de Sovjet-Unie helderzienden inzette om de Verenigde Staten militaire geheimen te ontfutselen. De Amerikanen wilden niet bij de Russen achterblijven. Het Stanford Research Institute mocht vanaf 1972 bekijken of helderziendheid hard wetenschappelijk was aan te tonen, of dat dit controversiële fenomeen definitief naar de kermis moest worden verbannen. Het Pentagon en de CIA betaalden de rekeningen van het ultrageheime onderzoek. De geldkraan werd pas dichtgedraaid in de zomer van 1995 nadat het bestaan van het onderzoek was uitgelekt en dit slecht bleek te kunnen worden uitgelegd aan de belastingbetalers.

In zijn boek The Seventh Sense gaat Buchanan in op de geschiedenis van de geheime CIA-afdeling, die schuilgaat onder namen als Star Gate, Gondola Wish en Grill Flame. De financiering, in totaal twintig miljoen dollar, en de aantallen medewerkers van deze projecten zijn intussen goed gedocumenteerd. De resultaten helaas wat minder.

,,We hadden veel succes bij het omschrijven van geheim Russisch wapentuig'', schrijft Buchanan. Viewers zouden ook de locatie van ontvoerde Amerikanen in het Midden-Oosten hebben gevonden. Lastig alleen, dat die steeds zo snel werden verplaatst. Ook wisten ze de bombagage in het vrachtruim van de Boeing aan te wijzen die in 1988 boven het Schotse Lockerbie ontplofte. Vele ladingen cocaïne die aan boord van schepen waren verstopt, konden worden onderschept. Aldus beweert Buchanan.Buchanan, Lyn

De helderziende heeft de aantijgingen dat dit allemaal onbewijsbare verhalen zijn allemaal al een keer gehoord. Het hele idee van helderziendheid is volgens hem gekaapt door charlatans, het slag mensen dat ,,zegt te zijn ontvoerd door buitenaardse wezens van de planeet Zoogbarf''. Maar, zegt hij, ,,remote viewing heeft niets te maken met voodoo of andere mystieke zaken. Het is een wetenschap die goed is geworteld in alledaagse toepassingen, gezond verstand en een grote database.''

Op een land of drie, vier na, waaronder dus sinds 1995 de VS, hebben alle inlichtingendiensten ter wereld een afdeling die remote viewing toepast. Inderdaad, ook Nederland, meent Buchanan te weten, zij het op bescheiden schaal. ,,Daar zaten een paar zeer effectieve figuren in.'' En tijdens de Eerste Golfoorlog in 1991 wisten de CIA-viewers verdraaid goed te achterhalen wat Saddam van plan was geweest. Daarom werd zijn leger ook zo snel uit Koeweit gemieterd. Nou dan!

Nota bene de CIA en het Pentagon zelf hebben de gelovigen munitie geleverd. In 1995 concludeerde een team van statistici en psychologen, dat was aangesteld om de vergaarde gegevens naar waarde te schatten, dat helderziendheid significant was aangetoond. Contra-expertise van andere deskundigen betwistte dit. Inlichtingendiensten zouden weinig hebben aan vage voorspellingen. De helderziende spionnen kwamen op straat te staan.

Buchanan betwijfelt of het Pentagon nog van zijn diensten gebruik zal maken. ,,Ik heb ze gebeld, maar Saddam Hussein interesseert ze blijkbaar geen zier meer.'' Voorlopig houdt hij zich dus bezig met het voorspellen van marktontwikkelingen voor Amerikaanse bedrijven. Ook helpt hij de Amerikaanse politie bij het vinden van vermiste kinderen – gratis.

Lyn Buchanan `The Seventh Sense', Uitg. Paraview, 320 blz. $14