Grote literaire prijs voor Turkse Orhan Pamuk

De Turkse schrijver Orhan Pamuk heeft voor zijn roman My Name Is Red de Impac Dublin Literary Award gewonnen, een van de belangrijkste literaire prijzen in de Wereld. De roman die in de Nederlandse vertaling Mijn naam is Karmozijn heet, is door de internationale jury betiteld als `het beste in het Engels gepubliceerde werk van 2001'. Op 14 juni zal in de Dublin City Hall de prijs worden uitgereikt. Pamuk (1952)krijgt behalve een trofee een geldbedrag van 100.000 euro, waarvan een kwart is bestemd voor Erdag Goknar die de roman in het Engels vertaalde. Mijn naam is Karmozijn gaat over een ingewikkelde moordzaak die zich afspeelt in het elite milieu van miniatuurschilders in het Istanbul van de zestiende eeuw. Orhan Pamuk was vorig jaar op uitnodiging van koningin Beatrix in Nederland om over zijn boeken te praten.