Gelredome wil grond verkopen

De directie van het stadion Gelredome in Arnhem is met enkele vastgoedbedrijven in gesprek over de verkoop van de grond rondom het stadion. Volgens stadion-directeur P. van Sliedrecht zijn zeker vijf bedrijven geïnteresseerd. Verkoop van de grond aan een marktpartij haalt de bodem weg onder het reddingsplan voor betaald voetbalclub Vitesse en Gelredome, dat de gemeente Arnhem enkele weken geleden presenteerde. Zowel de club als het stadion verkeren in financiële problemen.

De gemeente wil voor 23.9 miljoen euro het stadion en de grond kopen. Van dat bedrag is 6.8 mln euro bestemd voor aankoop van de grond en de rest voor het stadion. Vitesse krijgt daarnaast een gemeentelijke lening van 5.4 miljoen euro, zodat in totaal bijna 30 miljoen euro met het plan gemoeid is. De gemeente Arnhem wil Vitesse en het Gelredome in één holding onderbrengen. De gemeenteraad spreekt zich op 12 juni over dit reddingsplan.

De directie van het Gelredome is tegenstander van het reddingsplan. Directeur P. van Sliedrecht denkt dat het multifunctionele stadion ook zonder samenvoeging met Vitesse gezond te maken is. Hij denkt dat een marktpartij minimaal 20 miljoen euro voor de grond wil betalen. Met dit geld wil hij schuldeisers afkopen, waarmee het stadion weer gezond is.

Stadion en grond zijn nu nog in handen van de zelfstandige N.V Gelredome. Als er een inderdaad een bod wordt uitgebracht, heeft de gemeente Arnhem het recht dit bod te evenaren. De Gelredome-directie ontkent dat er sprake is van een politiek spelletje om de prijs op te drijven. ,,Dit is geen spelletje, dit is marktwerking.''

De Gelredome-directie is in verband met een herfinanciering met de vastgoedbedrijven in gesprek over een overname van de grond. Door onduidelijkheid over de mogelijkheden om het terrein te bebouwen, is het nooit tot een transactie gekomen. Nu de gemeente geld op tafel wil leggen voor aankoop van de grond is de interesse van de vastgoedbedrijven opnieuw gewekt. ,,Er zijn blijkbaar mogelijkheden om te bouwen'', aldus Van Sliedrecht.

De gemeente wil niet reageren op het plan van het Gelredome. Als inderdaad een bod wordt uitgebracht, wil het eerst duidelijkheid hebben over de plannen van de beoogde overnamekandidaat met de grond. Eén van de redenen waarom de gemeente Arnhem een reddingsplan heeft gemaakt, is om te voorkomen dat de grond bij een faillissement in handen valt van een projectontwikkelaar.