GALERIESELECTIE

WOUTER VAN RIESSEN

Bij de schilderijen en tekeningen van Wouter van Riessen weet je nooit helemaal zeker of de afgebeelde personen nu poppen of mensen zijn. Met zijn kenmerkende zwarte contourlijnen en knallende kleuren schildert Van Riessen portretten van grootogige meisjes en Pinokkio-achtige figuren die je allemaal even indringend aankijken. Ook het eigen gezicht van de kunstenaar keert regelmatig terug op de tekeningen en foto's. Voor Van Riessens nieuwste werk hebben dieren model gestaan. En ook nu lijkt het of de kunstenaar katten en apen menselijke eigenschappen toedicht.

Schilderijen en tekeningen van Wouter van Riessen. Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96. Amsterdam. 24 mei t/m 28 juni, wo t/m za 13-18u.

KATRIN KORFMANN

De Duitse kunstenaar Katrin Korfmann was dit jaar een van de winnaars van de Prix de Rome in de categorie kunst en openbare ruimte. Haar bekroonde project bestond uit een kubusvormig wachthuisje dat ze pal voor de glazen schuifdeuren in de aankomsthal van Schiphol bouwde. Rustende passagiers kwamen zo onbewust in een soort etalage te zitten. Op haar tentoonstelling bij Art Affairs maakt Korfmann op een vergelijkbare wijze nietsvermoedende voorbijgangers tot hoofdrolspelers. Te zien zijn levensgrote foto's van museumruimtes waar mensen naar kunstwerken kijken. Maar omdat de kunstwerken weggeretoucheerd zijn lijkt het of de bezoekers rondlopen op een filmset.

Art Spaces, foto's van Katrin Korfmann. Galerie Art Affairs, Wittenburgergracht 313, Amsterdam. T/m 22 juni, di t/m za 13-18u.

JEROEN EISINGA

De filmpjes van Jeroen Eisinga duren meestal niet langer dan de gemiddelde videoclip. Vaak gaat het om eenvoudige registraties van komische performances die tot een climax of anti-climax leiden. Op de tentoonstelling Eyes Wide Shut laat Eisinga twee vroege werken zien: 40-44-PG (1993) en Het zesde zintuig (1994). 40-44-PG, Eisinga's eerste film, gaat over een rode Volkswagen Kever die doelloos rondjes rijdt in een open landschap. De kunstenaar zelf loopt eveneens rondjes, maar dan in tegengestelde richting. Omdat hij geblinddoekt is, komt hij regelmatig met het voertuig in aanraking. De camera is de enige stille getuige van deze absurde dans tussen mens en machine.

Eyes Wide Shut, films Jeroen Eisinga. Kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek, v Oldebarneveltstraat 63A, Nijmegen. 22 mei t/m 15 juni, do t/m zo 13-17u.

MARK BAIN

In het kader van de Architectuur Biënnale nodigde XX Multiple Galerie de Amerikaanse kunstenaar Mark Bain uit voor een tentoonstelling. Bain gaat in zijn werk op zoek naar de verhouding tussen geluid en architectuur. Zo maakte hij voor zijn laatste project Impact/Collapse gebruik van de trillingen die seismografisch zijn vastgelegd tijdens het instorten van het World Trade Center op 11 september 2001. Bain zette deze trillingen om in geluiden die een haast fysieke reactie teweegbrengen.

Impact/Collapse, geluidswerken van Mark Bain. XX Multiple Galerie, Witte de Withstraat 77, Rotterdam. T/m 15 juni, do t/m zo 12-18u.

FESTIVAL A/D WERF

Behalve aan theater wordt op het Festival a/d Werf traditiegetrouw ook veel aandacht geschonken aan beeldende kunst. Dit jaar speelt het kunstprogramma zich geheel af in de openbare ruimte. In de binnenstad van Utrecht is een gebied gemarkeerd, de Performance Area, waarbinnen werken van vijf kunstenaars te zien zijn: Erwin Wurm, Muntean & Rosenblum, Nedko Solakov, Asier Pérez en San Keller. Hun performances vinden vaak op onverwachte momenten plaats en zullen niet altijd expliciet als kunst te herkennen zijn. De bezoeker ontvangt geen plattegrond met nummertjes, maar een set ansichtkaarten die hints geven over locatie en aard van de werken.

Festival a/d Werf, Festivalpaviljoen op de Neude, Utrecht. 22 t/m 31 mei, dagelijks 14-22u.

EN VERDER

Schilderijen van Rob Birza t/m 28 juni in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; foto's van Noor Damen t/m 28 mei in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; films van Josef Dabernig t/m 29 juni in BAK, basis voor actuele kunst, Lange Nieuwstraat 4, Utrecht.