EN WAT DOEN DE KINDEREN

Zingen en dansen

Dunya betekent in veel talen wereld, en in de wereld wonen heel veel kinderen. Er zijn ongeveer net zoveel kinderen als volwassenen! Daarom is er op het Western Union Dunya Festival op zondag 25 mei in Rotterdam een uitgebreid kinderprogramma. Op verschillende podia is er zang en dans. Veel jongeren en kinderen treden ook zelf op. En alles is gratis. Op een speciaal kinderterrein is van alles te doen. Je kunt kijken naar poppentheater, een slangenbezweerder en een buikdanseres. De Afrikaanse Lemen Hut serveert eten. In de Stallen worden workshops gegeven. Er is Braziliaanse dans en percussie, salsa, zang, dans uit Azië, maar ook streetdance en capoeira. Uit Bali komt een groep dansende en zingende jongeren. En Pencak Silat laat Indonesische spektakel-vechtdans zien. Kinderen kunnen ook zelf aan de slag bijvoorbeeld instrumenten, maskers of vliegers maken. Of schminken of haarvlechten. Het kan allemaal op het Dunya Festival.

Dunya Festival, Parklaan, Rotterdam. Kinderprogramma zondag 25 mei. 13-18u30. Inl 010-2330910, www.dunya.nl of www.westernuniondunyafestival.nl.

Kleintjes bewonderen

Artis heeft er een klein girafje bij. De bevalling verliep prima en moeder (Grena) en zoon maken het goed. Voorlopig blijft het jong nog lekker binnen in de stal, waar hij wordt vertroeteld door zijn moeder. 's Middags zijn ze voor het publiek in de stal te bewonderen. De draagtijd bij giraffen is 15 maanden. Bij de bevalling blijven de giraffemoeders gewoon staan. Het jong ploft dan ook van zo'n twee meter hoogte op de grond. De moeder likt het schoon en bijna direct daarna waagt het girafje de eerste, wankele stapjes. In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is een olifantje geboren, een meisje. Haar naam is Trong Nhi. Zo heette een beroemde vrouwelijke leidster in de geschiedenis van Vietnam, het land waar Trong Nhi's moeder vandaan kwam. Je kunt in de diergaarde op kraamvisitie. De olifantenfamilie is ook te volgen via de webcam die is aangesloten op www.diergaardeblijdorp.nl

Dierentuin Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam. Open 9-18u. toegang kinderen €10,50, volwassenen €14. Inl 020-5233533 of www.artis.nl Diergaarde Blijdorp, Blijdorplaan 8, Rotterdam. Open van 9-17u. toegang kinderen van 3 t/m 11 jaar €11, vanaf 12 jaar €14. Inl 010-4431431 of www.diergaardeblijdorp.nl

Graven naar dino's

Zelf dino's maken, als Dino Detective op zoek gaan naar een gestolen dinobot of als paleontoloog échte fossielen uit het tijdperk van de dino's opgraven. Dat kan allemaal dit weekeinde in museum Naturalis in Leiden. Van 10 tot 18 uur staat het museum bol van de Dino-activiteiten: graven, luisteren, kijken, snuffelen en spelen. In en rond het museum zijn spellen, lezingen, films en een infomarkt. Lucille Werner en Anniko van Santen testen je dino-kennis in de AVRO Dino Knock Out Show. Een dino-deskundige vertelt over dino-films als Jurassic Park. Aan de hand van filmfragmenten gaat hij in op leuke en smeuïge details: Kon T. Rex een jeep inhalen? Wat klopt er wel en niet in Walking with Dinosaurs?

Museum Naturalis, Darwinweg, Leiden. Voor het Dinoweekeinde op 24 en 25 mei van 10-18u gelden speciale verlaagde toegangsprijzen. Kinderen van 4 t/m 17 jaar €4 en vanaf 18 jaar €6, MJK gratis. Inl 071-5687600.

Een feestje vieren

Jip en Janneke bestaan vijftig jaar en hun verjaardag wordt nog tot het eind van deze week gevierd. Door heel Nederland zijn vijftig exposities, onder andere bij boekhandel Donner in Rotterdam. Daar hangen deze week 50 kleurenprenten van Jip en Janneke. Donner nodigt oude en jonge vriendjes van het tweetal op zondag 25 mei uit voor een feestje in het Theater in de Kelder. Een silhouetknipper, een sneldichter en een fotograaf wachten daar op Jip en Jannekefans en er is Jip en Janneke-limonade. Kinderen die dat willen mogen iets van Annie M.G. Schmidt, de schrijfster van Jip en Janneke, voorlezen of uit het hoofd opzeggen. De Amsterdamse boekhandel Scheltema houdt diezelfde zondag een Annie M.G. Schmidt-dag, waar je je silhouet kunt laten knippen op de manier van Jip en Janneke. Je kunt ook meedoen met een kleurwedstrijd.

Donner, Lijnbaan 150, Rotterdam. 25 mei, 13-16u. Inl 010-4132070, www.donner.nl. Scheltema, Koningsplein 20, Amsterdam, 25 mei 14-16u. Inl 020-5231411, www.scheltema.nl.

Rolzegels maken

Meer dan 5000 jaar geleden maakten mensen in het gebied waar nu Irak, Iran en Syrië liggen, cilinders van steen waarin ze een voorstelling kerfden. Deze rolden ze over vochtige klei, waardoor de afdruk van de voorstelling in de klei kwam te staan. Die stenen cilinders worden rolzegels genoemd. Vaak waren ze maar een paar centimeter hoog. Soms waren het echte kunstwerkjes. De afbeeldingen waren vaak van goden, dieren, of mensen. In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is er een tentoonstelling van te zien. Vanaf 28 mei kunnen kinderen van ongeveer 9 tot 14 jaar zelf een rolzegel maken en afdrukken in vochtige klei. Daarna begrijp je ook beter hoe dat vroeger werkte.

Rolzegels voor kinderen, Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam. 28 mei en 4, 11, 18 en 25 juni, 15-16 uur.

Kosten workshop kinderen van 7 t/m 15 jaar €2, excl de toegang: €1 kinderen tot 12 jaar en van 12 t/m 15 jaar €1,50. Inl 020-5252555, www.uba.uva.nl/apm

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Mailen kan ook: agenda@nrc.nl