EN VERDER

Volkstuinkunstpad

In de Stadskwekerij in Gouda wordt op 24 mei `Het Volkstuinkunstpad' geopend, een kunstreis langs verrassende wandel- en fietsroutes in het Groene Hart. De hele zomer door vinden langs de routes culturele manifestaties plaats. Dertig kunstenaars hebben hiervoor kunstobjecten en -projecten gemaakt. Inspiratiebron was het Groene Hart, dat zij zien als een volkstuin, waarin de bewoners voortdurend bezig zijn het land te bewerken en te herscheppen. De kunstobjecten zijn geplaatst langs nieuwe wandel- en fietsroutes vanaf Gouda, Alphen aan de Rijn, Bodegraven en Woerden. Bij het project verschijnt een routeboekje.

Opening 24 mei 20u Stadskwekerij, Fluwelensingel 107, Gouda. Inl. www.reisgenotenindekunst.nl

Kunst en kerk

De Stichting Circuit, Kunst in Kerken, organiseert van 24 mei t/m 22 juni een circuit van hedendaagse kunst met het thema De vrije geest. De tentoonstellingen vinden plaats in middeleeuwse kerken in de provincie Groningen op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. De feestelijke opening is op zaterdag 24 mei om 13 uur in de kerk van Pieterburen. Langs de kerken voeren pittoreske fietsroutes de deelnemers door schilderachtige dorpen op het Groninger platteland.

Inl 050-3604265, of www.stichtingcircuit.nl en www.vvvgroningen.nl

Dunya festival

In het weekeinde van 24 en 25 mei wordt voor de 26ste keer het Western Union Dunya Festival gehouden in Het Park bij de Euromast in Rotterdam. Voor het derde achtereenvolgende jaar presenteert dit oudste en grootste multiculturele festival van Europa op zaterdagavond Roots & Routes, met naast concerten van saxofonist Manu Dibango uit Kameroen en de Cubaanse Omar Sosa ook een masterclass van de Mendes Brothers. In het Poetry Park ook optredens van schrijvers en dichters en er is een uitgebreid kinderprogramma.

Inl. www.westernuniondunyafestival.nl.

Veiling

Glerum Kunst- en Antiekveilingen in Amsterdam organiseert op 26 en 27 mei een veiling Moderne en Hedendaagse Kunst met kunstwerken vanaf 1900 tot heden met prijzen vanaf een paar honderd euro. Goed vertegenwoordigd is de Bergense school, maar er is ook werk van hedendaagse realisten.

Veilinghuis Glerum, Lekstraat 63, Amsterdam. Veiling: 26 mei 19u30, 27 mei 10u30. Kijkdagen: 22 t/m 25 mei. Inl. 020-3012950, www.glerum.nl

Wijnveiling

Veilinghuis Christie's houdt voor de tweede keer dit jaar een veiling van bijzondere en zeldzame wijnen van onder andere Château Mouton-Rothschild. Rothschilds zijn er uit 34 jaren, van 1960 tot 1999, waaronder het sublieme jaar 1982. Ieder jaar wordt door het wijnhuis een andere kunstenaar gevraagd om het etiket te ontwerpen, wat weer bijdraagt aan de waarde. In 1994 was het Karel Appel, onder zijn voorgangers zijn kunstenaars als als Joan Miró, Andy Warhol, Marc Chagall en Pablo Picasso. Ook andere wijnhuizen komen aan bod, waaronder het Château Pétrus. De prijzen variëren vanaf 40 euro voor 12 flessen, tot duizenden euro's per kist.

Christie's, Cornelis Schuytstraat 57, Amsterdam. Veiling: dinsdag 27 mei om 10.30, 14.30 en 18.30 uur. De proeverij voor de veiling begint om 10 uur. Inl. 020 5755255.

Boerderij

Het jaar 2003 is uitgeroepen tot jaar van de boerderij en het Fries Scheepvaart Museum gedenkt dat met een tentoonstelling van de schilder Ids Wiersma (1878-1965). Hij maakte in 1915 tekeningen, etsen en schilderijen van de activiteiten op twee boerderijen in de buurt van Sneek. Daarnaast zijn er voorwerpen te zien die werden gebruikt bij de zuivelbereiding en is er aandacht voor de zogenoemde varende boeren.

Tentoonstelling Boerderijen rond Sneek Boeren in het waterland. Fries Scheepvaart Museum, Kleinzand 14, Sneek. T/m 31 aug, ma-za 10-17 uur, zo 12-17 uur, eerste pinksterdag gesloten. Inf. 0515 414057, www.friesscheepvaartmuseum.nl