Coulissen

Op de dubbel-cd Uit de schatkamer van Coulissen staan 27 nummers, die maar één ding gemeen hebben: dat ze ooit ten gehore werden gebracht in het TROS-radioprogramma Coulissen, dat in 2002 na 30 jaar is opgeheven.

Er is de zoetgevooisde samenzang van het ensemble-cabaret uit de jaren '70, zoals Tekstpierement (met de jonge Jos Brink), Cabaret Nar (met de piepjonge Youp van 't Hek) en Cabaret Vangrail met de huidige jeugdtheatermakers Ad de Bont en Guus Pensioen, en er is een echo van dat genre uit de jaren '80: Cabaret Boemerang, met een precieus zingende Albert Verlinde. Maar ook biedt de compilatie een droogkomische Louis Davids-actualisering door Jan Blaaser, twee goed gelukte, maar onbekende liedjes van Friso Wiegersma en twee nummers uit De Jantjes, waarin de actrice Ank van der Moer met hoorbaar plezier de stem van een schor oud wijf opzet. En er zijn drie mooie opnamen van liedjes van Jules de Corte, met toewijding gezongen door Mathilde Santing en Lenette van Dongen, en ragfijn gespeeld door Cor Bakker.

Kwaliteit en curiosa wisselen elkaar af in deze verzameling van radio-opnamen, die nieuwsgierig maakt naar wat producer Jan Kok in de loop der jaren nog meer voor de microfoon heeft gehad. Des te spijtiger, dat nergens in het cd-boekje de opnamedata van dit historische materiaal worden vermeld.

Uit de schatkamer van Coulissen, DP Communications, DPCD 1048