Cipollini, geblesseerd na val, stapt uit de Giro

De Italiaanse sprinter Mario Cipollini is vandaag niet gestart in de twaalfde etappe van de Ronde van Italië. Hij ondervindt nog te veel hinder van de verwondingen die hij gisteren opliep bij een valpartij. Mede door die val kon de Australiër Robbie McEwen de sprint winnen van de rit over 222 kilometer tussen Faenza naar San Dona di Piave. Het was zijn tweede etappewinst. De Italianen Alessandro en Crescenzo d'Amore werd tweede en derde. Hun landgenoot Gilberto Simoni behoudt de roze leiderstrui.

De slotfase van de etappe werd ontsierd door veel valpartijen in de laatste bocht, op tweehonderd meter van de finish, waar het plaveisel door de regen spekglad was geworden. Cipollini, die dinsdag nog een record vestigde door voor de 42e keer een etappe in de Giro te winnen, was daar het belangrijkste slachtoffer. De wereldkampioen werd in het ziekenhuis onderzocht waarbij geen ernstige afwijkingen zijn gevonden. Wel had Cipollini vannacht, volgens een woordvoerder van zijn ploeg, veel last van zijn rug en ribben waardoor hij niet heeft kunnen slapen. Hij besloot daarop om niet meer te starten.

McEwen dook aan de binnenkant als eerste de bocht in. Achter hem joegen Cipollini en de Spanjaard Isaac Galvez elkaar op. Galvez ging op volle snelheid onderuit en nam in zijn val de Italiaan mee. Beiden vlogen op hoge snelheid tegen de reclameborden en de dranghekken. McEwen blijft bij zijn besluit om na de etappe van morgen te stoppen met de Giro. ,,Ik ben blij met deze overwinningen, maar ik ga toch naar huis. Ik heb alle energie nodig voor de Tour.''