Chevron stopt subsidie aan Opera

De oliemaatschappij Chevron Texaco stopt na 63 jaar het volgende seizoen met de sponsoring van de radio-uitzendingen van de matinees in de Metropolitan Opera in New York. De prestigieuze New Yorkse operavoorstellingen met wereldberoemde sterren zijn nu nog op 360 Amerikaanse stations te horen en buiten de VS in 42 landen, waaronder Nederland. Het besluit van Chevron Texaco is opnieuw een tegenvaller voor de ongesubsidieerde Amerikaanse klassieke muziekwereld. Het gaat niet goed met het Pittsburgh Symphony Orchestra, nu nog geleid door Mariss Jansons die vanaf september 2004 de chef-dirigent wordt van het Koninklijk Concertgebouworkest. Een tekort van 800.000 euro dwingt tot een korting van 10.000 euro op de salarissen. Een Europese tournee in 2004, die 400.000 euro verlies zou opleveren, is geschrapt. Het Florida Philharmonic Orchestra en het San Jose Symphony Orchestra hebben faillissement aangevraagd.