CFK voelt zich bedreigd door ex-voetballers

Het bestuur van het Contractspelersfonds KNVB (CFK) heeft de politie ingelicht over bedreigingen door zes ex-voetballers. Zij zouden medewerkers van het pensioenfonds onder druk hebben gezet om hun saldo in één keer aan hen uit te keren.

De reglementen, die zijn opgesteld in overleg met de minister van Financiën, staan dat echter niet toe. De bedragen die de spelers tot 50 procent van hun inkomen tijdens hun actieve voetbalcarrière onbelast reserveren, kunnen zij na hun loopbaan gespreid opnemen.

De zes hebben onlangs enige weken geleden een bezoek gebracht aan het kantoor van het CFK in Gouda. Onder hen bevonden zich de ex-internationals Ulrich van Gobbel en John Veldman. Laatstgenoemde is ook bestuurslid van ProProf, de tegenhanger van de spelersvakbond VVCS. Veldman ontkende vanochtend medewerkers van het CFK te hebben bedreigd. ,,De beschuldiging is niet waar. Ik vind het een grove leugen. Ik ga op mijn beurt het CFK aanklagen voor deze aantijging'', aldus de geëmotioneerde ex-voetballer van Ajax, PSV en Sparta.

Veldman heeft een advocaat in de arm genomen en wil vooralsnog niet uitweiden over wat er precies tijdens het bewuste bezoek is voorgevallen. ,,Ik heb nog vijf getuigen'', zegt hij slechts. Het bestuur van het CFK besloot gisteren tijdens een vergadering de politie te informeren. Er is volgens bestuurslid Theo van Seggelen geen aangifte gedaan.

Mede door deze affaire zit CFK-directeur Harko de Vlaming overspannen thuis. Op de achtergrond speelt een slepend conflict tussen ProProf en het CFK. De spelersvakbond, die werd opgericht door een aantal makelaars en waarbij een aantal topspelers zijn aangesloten, eist een bestuurszetel in het bestuur van het pensioenfonds. Het CFK heeft ProProf een zogenoemd auditorschap aangeboden met de bedoeling om binnen afzienbare termijn een bestuurszetel beschikbaar te stellen. ProProf heeft die handreiking afgewezen.

Een aantal van de zes bij de politie opgegeven namen zou lid zijn van ProProf. Ex-Feyenoorder Van Gobbel is dat overigens niet.

Ko Andriessen, directeur van ProProf, reageerde vanochtend verrast op de affaire. Hoewel hij zegt de geruchten te kennen en op de hoogte te zijn van het bezoek van het zestal. ,,Maar ik kan me niet voorstellen dat er bedreigingen zijn geuit. Als het wel zo is, distantieer ik me daar verre van. Deze zaak moet tot op de bodem worden uitgezocht.''

Volgens Andriessen heeft het CFK, dat zo'n 400 miljoen euro in kas heeft, in het verleden met andere spelers, die in financiële nood verkeerden, wel ,,deals'' gesloten. Zo zou het pensioenfonds ooit Glenn Helder een eenmalig bedrag hebben uitgekeerd. Andriessen: ,,Spelers maken zich zorgen over de wijze waarop het CFK met hun geld omgaat''.