Bronfman zint op terugkopen deel van Vivendi

De Amerikaanse zakenman Edgar Bronfman jr. zint op het terugkopen van de Amerikaanse entertainmentactiviteiten van het Franse mediaconcern Vivendi Universal. Bronfman praat met enkele partijen over financiering van de overname en zou zelf ook geld willen steken in het project. Dit heeft Vivendi gisteren gezegd.

Het gaat om onder meer om Universal Studios, Universal Music en enkele kabel-tv-stations. Bronfman wil nog geen concreet bod prijsgeven, maar het is zeker dat het om vele miljarden dollars gaat. Enkele maanden geleden zou de oliemiljardair Marvin Davis voor dezelfde activiteiten een bod van circa 15 miljard dollar (12,8 miljard euro) hebben neergelegd. Volgens analisten zijn de activiteiten tussen de 15 en 20 miljard dollar waard.

Vivendi kocht de Amerikaanse entertainmentactiviteiten in 2000 van het Canadese Seagram, dat voor een belangrijk deel in het bezit was van de familie Bronfman. Edgar Bronfman Jr. nam daarna zitting in de directie van het Franse concern. Daar was hij de drijvende kracht achter het ontslag van bestuursvoorzitter Jean-Marie Messier, die Vivendi met miljardenovernames bijna naar de afgrond hielp en de waarde van de aandelen van de familie Bronfman vernietigde. De nieuwe topman, Jean-René Fourtou, is nu druk aan het saneren. Fourtou heeft aangegeven van de Amerikaanse amusementsdivisies af te willen en is volgens Vivendi in gesprek met Bronfman over een verkoop van de entertainmentactiviteiten.

Er zijn echter ook indicaties dat Fourtou nog even wil wachten met de verkoop totdat de malaise in muziekindustrie voorbij is. Als er een ommekeer is in de industrie zou Fourtou wellicht een nog hogere prijs kunnen vragen.

Bronfman zegt in zijn huidige plannen onder meer te worden gesteund door de kabelexploitant Cablevision Systems. De Wachovia Bank en Merrill Lynch zijn ingeschakeld om de financiering te regelen. Bronfman is niet de enige met interesse voor Vivendi's operaties. Behalve miljardair Davis, de voormalige eigenaar van Fox Studios, hebben ook de Amerikaanse bedrijven Liberty Media, General Electric en Viacom interesse voor het Vivendi-onderdeel.