Bayer raakt opnieuw in opspraak

Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer hangt een nieuwe medicijnzaak boven het hoofd, na het debâcle twee jaar geleden met de cholesterolverlager Baycol. De Amerikaanse krant The New York Times meldt vandaag op zijn website dat het Amerikaanse bedrijf Cutter Biological, dochter van Bayer, begin jaren tachtig een medicijn aan hemofilie-patiënten heeft verkocht dat een hoog risico op aids met zich meedroeg. Cutter Biological bleef het medicijn verkopen in Azië en Latijns-Amerika, terwijl in Amerika inmiddels een veiliger alternatief op de markt was. In een reactie laat Bayer weten dat zijn besluiten destijds waren gebaseerd ,,op de beste wetenschappelijke informatie en in overeenstemming met de bestaande regelingen''.

Twee jaar geleden moest Bayer zijn cholesterolverlager Baycol van de markt halen, omdat het in verband werd gebracht met 52, en later ruim honderd doden. Het bedrijf leed een marktverlies van enkele miljarden dollars, en is inmiddels aangeklaagd door 8.800 patiënten. Met vijfhonderd mensen is een schikking getroffen voor 140 miljoen euro.

Volgens The New York Times zijn door eigen onderzoek nieuwe feiten aan het licht gekomen in deze oude zaak omtrent het potentiële gevaar van donorbloed. Cutter Biological won uit bloedplasma het zogeheten `factor VIII concentraat' dat het bloed stolt. Het product werd verkocht aan hemofilie-patiënten. In 1982 werd bekend dat bloedplasma het aidsveroorzakende virus hiv kan bevatten – zeker als dat plasma afkomstig is uit risicogroepen zoals homoseksuelen, gevangenen en verslaafden. In februari 1984 kreeg Cutter Biological goedkeuring van de Amerikaanse FDA om een hitte-behandeld product te verkopen – het aidsvirus wordt door die behandeling gedood. Maar in oktober `84 zou het bedrijf zijn distributeur in Hongkong hebben laten weten dat het eerst ,,de voorraad moest verwerken'' van het oude medicijn.

Fabrikanten van bloedplasma hebben het gevaar lang ontkend, maar zijn uiteindelijk toch overgestapt op veiliger producten. In 1997 hebben ze ingestemd met een schikking van 600 miljoen dollar.