Appels gevuld met haringsalade

Volgende week woensdag arriveert de nieuwe haring, gevolgd door vlaggetjesdag in Scheveningen op zaterdag 31 mei. Ik heb het voorproefje al gehad. Het Nederlands Visbureau nodigt ieder jaar de pers uit om aan boord te gaan van een vissersboot. Ik word al zeeziek van een hovercraft, maar wilde het uitgooien van de netten, het binnenhalen van de vangst, het kaken en zouten toch eens meemaken. Ik zal u mijn ongerief besparen.

De haringvooruitzichten zijn gunstig. Er mag van Brussel meer gevangen worden dan de afgelopen jaren. Lang niet alle haring is geschikt om verwerkt te worden tot maatjes. Daarvoor komen alleen maagdelijke exemplaren zonder hom of kuit in aanmerking met minstens 16 procent vet. Vet zijn ze dit jaar, dankzij een overmaat aan plankton. Deze week komt een boek uit van Adriaan de Boer en Wouter Klootwijk: Haring en zijn maatjes (€ 7,95). Het bevat alles wat u altijd al wilde weten over haring, bokking, brado en nog veel meer. Komt de Hollandse nieuwe uit Nederland? In meerderheid niet. Wie eten de meeste haring? Nederlanders niet. Lees zelf maar. Is haring gezond? Het onverzadigd vet van de vis beschermt tegen hart- en vaatziekten. Een glaasje wijn ook. Wat radijsjes en plakjes komkommer erbij en klaar. Op de site www.tijdvoorvis.nl staan dertig haringrecepten. Ik geef een variatie. Snijd aan de steelzijde een kapje van de appels af. Schep met een `meloenbolletjesboor' of kleine lepel zoveel mogelijk vruchtvlees uit de appel. Snijd dit in stukjes en druppel daarover citroensap. Wrijf de binnenkant van de appel in met citroensap. Roer een sausje van mayonaise, zure room, mosterd of mierikswortel, en dille of bieslook. Voeg naar smaak zout en peper toe. Verwijder staart en stukje graat van de haringen. Snijd twee vissen in stukjes en rol de helften van de andere twee op. Pel en snipper het sjalotje. Snijd de radijs in plakjes en die in reepjes. Meng de stukjes haring en de snippers sjalot met de saus. Vul daarmee de appels. Garneren met een opgerolde halve haring. Strooi hier radijsreepjes over.