Analist ING voorzag val van Japanse bank

Als er gerechtigheid zou bestaan in de wereld van de zakenbanken, zou James Fiorillo nu een held zijn. In plaats daarvan zit deze voormalige hoog aangeslagen ING-analist zonder werk. Fiorillo had twee jaar geleden al door dat Daiwa Bank, de voorganger van de onlangs in problemen geraakte Resona Bank, op drijfzand was gebouwd. Sterker nog, hij had de zeldzame moed dat openlijk te zeggen.

In een onderzoeksrapport uit mei 2001 waarin hij opperde dat Daiwa failliet zou kunnen gaan, gaf Fiorillo het advies het aandeel te verkopen, met een provocatieve koersindicatie van 50 yen – tweederde lager dan de koers van dat moment. De bestuurders van Daiwa klaagden over dit `onzorgvuldige' onderzoek en dreigden met gerechtelijke stappen. De Financial Services Authority (FSA, de Japanse toezichthouder op het bankwezen) veegde ING de mantel uit en gaf de bank opdracht haar werkwijze te verbeteren. ING verontschuldigde zich op kruiperige toon en plaatste een correctie in een krant. Hoewel de bank het verkoopadvies niet introk, was het excuus het laatste wat ING over Daiwa naar buiten bracht.

ING beweert solidair te zijn geweest met zijn werknemer door hem zijn baan te laten behouden. Dat zou kunnen, maar korte tijd later nam Fiorillo een volgens ING reeds lang tevoren gepland verlofjaar op, om na afloop daarvan bij een concurrent aan de slag te gaan. Toch had hij het goed gezien. Resona moest te hulp geschoten worden en het aandeel wordt nu verbazingwekkend genoeg precies op het niveau verhandeld dat Fiorillo destijds had aangegeven.

Dit is weer een droevig, maar leerzaam voorbeeld van wat er gebeurt als een analist werkelijk probeert beleggers van dienst te zijn. Bovendien toont het aan dat het niet alleen bedrijven zijn die proberen zakenbanken de waarheid te laten verdoezelen, maar ook overheidsinstanties.

Toegegeven, Fiorillo's onderzoek was technisch onnauwkeurig, hoewel niet in substantiële zin: door een tikfout waren twee cijfers in het rapport omgewisseld. Als de regering meer acht had geslagen op de essentie van Fiorillo's waarschuwingen, had zij de belastingbetalers de 17 miljard dollar kunnen besparen die zij nu in de zwalkende Resona Bank wil steken.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.