Al-Qaeda dreigt: nieuw `11-9'

Op een geluidsband die aan Osama bin Ladens tweede man Ayman al-Zawahiri is toegeschreven, heeft het terreurnetwerk Al-Qaeda opgeroepen tot nieuwe zelfmoordaanslagen op de Verenigde Staten en bondgenoten naar het voorbeeld van de aanslagen van 11 september 2001.

Het dreigement komt kort na een reeks met Al-Qaeda in verband gebrachte zelfmoordaanslagen op westerse en joodse doelen in Saoedi-Arabië en Marokko, waarbij tientallen doden zijn gevallen. De Saoedische autoriteiten maakten gisteren bekend drie Marokkanen te hebben aangehouden in verband met het onderzoek naar Al-Qaeda. Volgens een Saoedische bron werden zij op de luchthaven van Jeddah opgepakt en waren zij van plan een vliegtuig met bestemming Soedan te kapen en op een wolkenkrabber in de stad Jeddah te laten neerstorten. De Marokkanen maakten volgens een Saoedische bron deel uit van een grotere cel die zou werken aan zelfmoordaanslagen op belangrijke doelen in Saoedi-Arabië. De Saoedische regering heeft deze bijzonderheden niet bevestigd. Washington heeft eerder deze week gewaarschuwd voor de dreiging van aanslagen in de VS zelf, in het Midden-Oosten en in Afrika.

De band werd gisteren uitgezonden door het in Qatar gevestigde Arabische satelliettelevisiestation Al-Jazira. De Amerikaanse regering heeft geprotesteerd tegen de uitzending van de band. Als terroristen toegang tot de ether krijgen, verscherpt dat de spanningen in de regio, aldus minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell na een gesprek in Washington met de kroonprins van Qatar, Salman ben Hamed al-Khalifa. Deze had volgens Powell beloofd in actie te komen. Qatar subsidieert de zender, die verder echter onafhankelijk is.

,,Beschouw uw 19 broeders die met hun vliegtuigen Amerika aanvielen in New York en Washington als voorbeeld'', aldus de stem op de band die van de Egyptenaar Zawahiri zou zijn. Op de achtergrond waren kinderstemmen te horen. In wat een aanwijzing kan zijn over het tijdstip van de opname, verwijst de spreker naar protesten voorafgaand aan de Amerikaans-Britse invasie van Irak en in de eerste dagen van de oorlog. ,,De protesten, demonstraties en conferenties zullen niet werken'', aldus de stem. ,,Niets zal u helpen behalve wapens dragen en uw vijanden – Amerika en joden – schade toebrengen.'' ,,O, moslims, neem uw besluit tegen de ambassades van Amerika, Engeland, Australië en Noorwegen, hun belangen, hun bedrijven en hun employés [..] Verjaag deze misdadigers uit uw landen.'' De eerste drie landen namen direct deel aan de oorlog in Irak; Noorwegen deed dat niet, maar het steunde wel de strijd tegen de Talibaan en Al-Qaeda tijdens de oorlog in Afghanistan.

Ook haalt de spreker uit naar Arabische landen die ,,luchthavens en faciliteiten'' hebben aangeboden aan westerse troepen. Genoemd worden Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar, Bahrein, Egypte, Jemen en Jordanië.

Na de ,,verdeling'' van Irak zal het de beurt zijn van Saoedi-Arabië, Irak, Syrië, Pakistan en Egypte, waarschuwt de spreker. ,,Zij zullen rond Israël slechts afgescheurde lappen achterlaten [..] onderworpen aan Amerika en Israël.''