Aanpak drugskoeriers faalt

De maatregelen tegen drugskoeriers hebben tot nog toe weinig of geen effect gehad. De aantallen koeriers en de hoeveelheid drugs die wordt gesmokkeld zijn niet afgenomen.

Dat blijkt volgens actualiteitenrubriek Nova uit een vertrouwelijk rapport van de politie Haaglanden, Randstad Noord- en Midden en de Koninklijke Marechaussee. In dit zogeheten Gemini-rapport staat dat volgens een betrouwbare schatting jaarlijks 14.500 kilo cocaïne via Schiphol Nederland wordt ingesmokkeld. In een minder voorzichtig scenario spreken de opstellers over 30.000 tot 40.000 kilo. Dat betekent dat 15 tot 40 procent van de cocaïne die in heel Europa wordt gebruikt via Schiphol binnenkomt. Het ministerie van Justitie wil niet reageren zolang het rapport niet openbaar is. Minister Donner (Justitie) moet het nog fiatteren.

Sinds de installatie van een goed functionerende bodyscanner op luchthaven Hato op Curaçao is de methode van de drugskoeriers wel veranderd. De meeste koeriers stoppen de drugs nu in hun bagage en slikken geen bolletjes meer.

De Koninklijke Marechaussee en de douane hebben de eerste vier maanden van dit jaar 870 drugskoeriers op Schiphol aangehouden. Dat brengt het aantal aanhoudingen op gemiddeld 217 per maand. Vorig jaar lag dat aantal op gemiddeld 180 per maand.

Uit antwoorden van minister Donner op Kamervragen blijkt vandaag dat het aantal drugskoeriers dat in Suriname wordt aangehouden stijgt. Justitie overlegt met Surinaamse autoriteiten over mogelijke maatregelen, zoals installatie van een bodyscanner op de Johan Adolf Pengel-luchthaven.

Van de koeriers wordt volgens het Gemini-rapport slechts een klein gedeelte opgepakt. Dat zouden er meer kunnen zijn, stellen politie en marechaussee in de analyse, maar een verdere uitbreiding van de controle zou er volgens hen voor zorgen dat ,,het systeem'' opnieuw dichtslibt. De afgelopen jaren is extra celruimte gecreëerd voor drugskoeriers. Via een noodwet is de mogelijkheid geschapen om twee drugskoeriers in één cel op te sluiten.

Het rapport bestrijdt de opvatting dat drugsbaronnen massaal koeriers naar Nederland sturen om de strafrechtketen te verstoppen. De `groothandel in drugs' op de Antillen is in handen van vijf grote Colombiaanse organisaties.