Aanbod Dexia wordt verlengd

Ruim 75.000 Legio Leasebeleggers hebben ingestemd met een regeling van Dexia Bank, die het aflossen van hun schulden moet versoepelen. In totaal hebben 22.000 cliënten het aanbod van de bank afgewezen.

Dat heeft Dexia Bank gisteren bekendgemaakt. Begin dit jaar heeft Dexia Bank zijn aanbod verzonden naar 196.500 klanten, waarvan de helft niet heeft gereageerd op het schrijven van de bank. De schuld van de groep instemmers bedraagt in totaal 1 miljard euro. Om nog meer andere beleggers over de streep trekken, heeft de bank het aanbod met ruim drie weken verlengd.

Dexia Bank is de grootste aanbieder van aandelenleaseproducten (beleggen met geleend geld) in Nederland. Veel klanten zijn het afgelopen jaar in de problemen geraakt door de malaise op de aandelenmarkten en achtergebleven met schulden. Zo'n 60.000 beleggers zijn inmiddels, via Stichting Leaseverlies, naar de rechter gestapt en stellen dat ze nooit zijn voorgelicht over de risico's van beleggen op krediet.

Aangezien de groep van Legio Leaseklanten met financiële problemen omvangrijk is, heeft Dexia Bank die cliënten de mogelijkheid geboden om de schulden tegen `gunstigere' voorwaarden af te lossen. Beleggers die nu zijn ingegaan op de soepele voorwaarden, hebben daarmee de weg naar de rechter afgesloten. Dexia rekent klanten die daarmee instemmen, onder meer een lagere rente voor de schuld die ze hebben uitstaan.

Bestuursvoorzitter D. Bruneel toonde zich tevreden over de reactie van gedupeerde klanten. ,,Het is een bemoedigend aantal.'' Hij verwacht dat meer beleggers zullen toehappen nu ze langer de tijd krijgen om zich aan te melden. De bank hoeft haar voorzieningen voor de Legio Lease-affaire niet verder te verhogen, aldus Bruneel gisteren.