Winkels van Konmar weer omgebouwd

Supermarktconcern Laurus bouwt 79 Konmar-supermarkten weer om tot Edah of Super de Boer. Dat is het definitieve einde van de operatie om van alle achthonderd Laurus-winkels een Konmar te maken.

De ombouw geldt alleen voor de middelgrote Konmars, de vijftig `Superstores' met dezelfde merknaam blijven gewoon bestaan. De reorganisatie kost vijfhonderd banen, waarvan tweehonderd van uitzendkrachten. Laurus stelt in een verklaring dat de werknemers ,,in ieder geval niet in hun eigen winkel'' kunnen blijven werken, maar het concern hoopt gedwongen ontslagen te kunnen vermijden.

Vanaf september worden de middelgrote Konmars terug omgebouwd naar Super de Boer (49 winkels) en Edah (30). Voor juli volgend jaar moeten alle winkels omgebouwd zijn. De supermarkten zijn met name gevestigd in het oosten en noorden van het land. Deze voormalige Nieuwe Weme- en Groenwoudt-winkels werden in 2001 omgebouwd tot Konmar om met service en lage prijzen de concurrentie met Albert Heijn aan te gaan.

Al snel bleek dat de resultaten van deze formulewijziging tegenvielen. Dit leidde tot een bestuurscrisis bij Laurus, waarbij topman Ole van der Straaten het veld moest ruimen en het concern met 46.000 werknemers aan de rand van een faillissement kwam.

Uiteindelijk nam de Franse supermarktgigant Casino een belang in Laurus en besloot de nieuwe bestuurder Harry Bruijniks in januari zes Konmars als test om te bouwen tot winkels van Edah of Super de Boer. Uit de proef is gebleken dat met name de personeels- en dervingskosten lager liggen dan bij de Konmar-formule, waardoor nu alle middelgrote winkels worden omgebouwd.

Verder heeft het concern aangekondigd de financiële administratie te herstructureren. Deze is nu nog gevestigd op vier plaatsen. Het kantoor in Helmond en één van de twee vestigingen in Den Bosch worden opgeheven. Hierbij vervallen tachtig arbeidsplaatsen.

Laurus stelt ,,ervan overtuigd'' te zijn dat de reorganisatie en de ombouw van de Konmar-winkels tot ,,een verder herstel'' van de onderneming leiden. Het concern verkleinde het verlies van 442 miljoen euro in 2001 tot 128 miljoen euro vorig jaar, zo maakte de winkelonderneming in maart bekend. Met name de positieve resultaten van Super de Boer en Edah droegen hieraan bij. De omzetstijging van Edah (nu nog 263 winkels) bedroeg 4 procent, bij Super de Boer (nu nog 374 winkels) was dat 7 procent. Konmar bleef echter verliesgevend en zag de omzet met 1 procent toenemen.