VS stoppen invoer vlees uit Canada

De Verenigde Staten hebben gisteren een tijdelijk invoerverbod afgekondigd op Canadees rundvlees, nadat in westelijk Canada een geval is geconstateerd van BSE, ofwel gekkekoeienziekte.

Japan, Zuid-Korea en Australië hebben Canadees rundvlees vandaag in de ban gedaan.

Het geval van BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy) betreft één koe op een veehouderij in noordelijk Alberta, verklaarde Lyle Vanclief, de Canadese minister van Landbouw, gisteren op een persconferentie in Edmonton. De koe werd in januari geslacht. De betrokken boerderij is onder quarantaine geplaatst en de rest van de kudde van 150 dieren zal worden afgemaakt.

,,Ik wil benadrukken dat het dier niet in de voedselketen is gegaan'', zei Vanclief. Het achtjarige dier werd eind januari bij een inspectie ongeschikt verklaard voor menselijke consumptie omdat het te mager was en vermoedelijk keelontsteking had. Het werd niet direct getest omdat het geen symptomen van BSE vertoonde. De voedselinspectiedienst in Canada vermoedde bij analyse vorige week echter BSE, en stuurde resten van de koe naar Groot-Brittannië. Een Brits laboratorium bevestigde gisteren dat het inderdaad om de gevreesde gekkekoeienziekte ging.

Het is het eerste geval van gekkekoeienziekte in Canada in bijna tien jaar. In december 1993 werd BSE vastgesteld bij een koe die zes jaar eerder was geïmporteerd uit Groot-Brittannië. Dat land heeft 3,7 miljoen dieren afgemaakt om de gekkekoeienziekte uit te roeien.

In de VS is BSE nog nooit geconstateerd. Het eten van vlees van besmette koeien kan bij mensen vermoedelijk leiden tot de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een verlammende en dodelijke aandoening van de hersenen.

Het bericht over de gekkekoeienziekte is een klap voor de vleesindustrie in Canada, in omvang de derde exporteur van rundvlees ter wereld. Canadese veehouders exporteerden vorig jaar voor vier miljard Canadese dollar (2,5 miljard euro) aan vee en rundvlees, voornamelijk naar de VS. Op de effectenbeurs van New York daalden de aandelen in de vleessector gisteren in reactie op het nieuws. Zo ging het aandeel van hamburgerketen McDonald's met 7 procent naar beneden. Ook de Canadese dollar leed eronder.

Hoe de koe in Alberta ziek is geworden is niet duidelijk. BSE wordt in verband gebracht met resten van besmette dieren die aan het vee worden gevoerd. Die praktijk is sinds 1997 verboden in Canada en de Verenigde Staten, maar wegens de lange incubatietijd van

BSE is het mogelijk dat de koe in Alberta vóór die tijd besmet raakte. BSE wordt niet overgedragen onder levende dieren. Vanclief beloofde gisteren dat de herkomst van de zieke koe zal worden getraceerd.