Tuinieren kan gevaarlijk zijn voor het milieu

Een tuin is voor velen een paar vierkante meter natuur naast de deur. Maar zijn tuinen eigenlijk wel zo natuurlijk?

Ter gelegenheid van de Chelsea Flower Show – jaarlijks hoogtepunt van de Britse tuincultuur – waarschuwen het Wereldnatuurfonds en Traffic (een organisatie tegen illegale handel in vreemde plant- en diersoorten) in een rapport voor milieugevaren van het tuinieren.

Het rapport concludeert dat veel Britse tuiniers ongewild bijdragen aan de teloorgang van de natuur. ,,Een typische Engelse tuin geeft ons een goed gevoel over onze directe omgeving. Maar niet alles is wat het lijkt. Achter de fraaie façade gaat de waarheid schuil dat er aan die tuinen ernstige milieuschade verbonden kan zijn. Soorten en hun leefomgeving kunnen erdoor worden bedreigd, tot uitsterven toe'', zegt David Cowdrey van het Wereldnatuurfonds vandaag in de Britse krant The Guardian.

Een deel van de milieuschade wordt veroorzaakt door het veelvuldige gebruik van turf. Jaarlijks wordt alleen al voor Britse tuinen in Ierland tweeduizend hectare turf gestoken. Turf is op het oog de meest natuurlijke bemesting, maar de winning ervan leidt tot ernstige milieuschade. En bovendien is het, in tegenstelling tot compost, geen duurzame grondstof. Het duurt zeer lang voordat eenmaal verdwenen turf terugkomt.

De Royal Horticultural Society (RHS), organisator van de vermaarde tuinenshow, erkent dat turfgebruik slecht is voor het milieu. Volgens Simon Thornton-Wood, wetenschapper van de Society, is turfgebruik moeilijk terug te dringen. ,,Er zijn pas sinds kort goede alternatieven op de markt.'' En turf is als materiaal prettig in het gebruik.

Ook het gebruik van uitheemse plantensoorten kan een bedreiging vormen voor het milieu. Sommige soorten worden in het land van herkomst bedreigd en als ze niet op een duurzame manier worden geteeld, bestaat het gevaar dat ze uitsterven. Daarnaast kunnen ze ook een bedreiging vormen voor de nieuwe omgeving waarin ze terechtkomen als ze inheemse plantensoorten overwoekeren.

Ten slotte kunnen uitheemse planten ook uitheemse parasieten bij zich hebben die als zij zich vermeerderen zeer schadelijk kunnen zijn voor het milieu.