Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over een nieuwe manier van de Nijmeegsae politie om verslaafde draaideurcriminelen aan te pakken. Verder aandacht voor de lobbyclub achter de buitenlandpolitiek van president George W. Bush. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Reportage over hoe het staat met de aanpak van de zogeheten bolletjesslikkers. Verder aandacht voor de mogelijke nieuwe ministers in het komende kabinet-Balkenende en het afscheid van IKV-voorman Mient Jan Faber. Ned.3, 22.20-23.17u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer, en Pierre Karsten. Hij wil een eigen sportzender op de radio. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Werelden: Nieuwe kameraden. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.47-23.42u.

PRAATPROGRAMMA

Šimek & partners. Gesprek met de lesbische kinderboekenschrijfster Carry Slee en haar vriendin Elles. Aan de orde komen onder meer hun sterke band en de stand van de seksuele revolutie in Nederland. Ned.3, 23.17-0.12u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de finale om de UEFA Cup in het Estadio Olimpico in Sevilla tussen het Schotse Celtic en het Portugese FC Porto. Youri Mulder verzorgt de analyse. Ned.2, 20.25-23.00u.

Studio sport, vak M. Onder meer de tweede aflevering van de vierdelige serie over de succesvolle periode van het Nederlandse voetbaltrio Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit in Italiaanse dienst. Ned.2, 23.15-23.52u.

AMUSEMENT & KUNST

Het uur van de wolf: Amerika in zwart-wit. Filmmaakster Jennifer Baichwal volgt fotograaf Shelby Lee Adams tijdens zijn werk in de bergen in Kentucky, zijn geboortestreek. Al meer dan dertig jaar fotografeert Adams afgelegen gemeenschappen en kleine boeren in de Appalachen die vaak nog zonder stromend water en elektriciteit leven. In de film het commentaar van critici en vrienden. Ned.3, 20.25-21.30u.

Die Derrick-Nacht - Zum 80. Naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de Duitse acteur Horst Tappert vijf afleveringen uit de misdaadserie met politiecommissaris Derrick. ZDF, 0.00-5.00u.

JONGEREN

Dunya & Desie. Eerste aflevering van een nieuwe jeugdserie over de twee hartsvriendinnen Dunya & Desie in een straat in Amsterdam-Noord. Het is Valentijnsdag, een belangrijke dag voor Desie want ze is verliefd op Abdel, een vriend van Soufian. Ned.3, 19.03-19.33u.

FILM

About Last Night... (Edward Zwick, 1986, VS). Behaagzuchtige, op tienerpubliek afgestemde verfilming van David Mamet's theaterstuk 'Sexual Perversity in Chicago'. Rob Lowe en Demi Moore proberen een geregeld bestaan als samenwonenden op te bouwen. Lukt niet echt. Ook met James Belushi. V8, 20.30-22.40u., met reclame.

Westworld (Michael Crichton, 1973, VS). Amusante sciencefiction-thriller over futuristisch vakantieoord dat fantasiewerelden van toeristen verwerkelijkt. Richard Benjamin en James Brolin raken in problemen wanneer in hun westernwereld robot Yul Brunner op hol slaat. V8, 22.40-0.15u., onderbroken door reclame.

Johnny Mnemonic (Robert Longo, 1995, VS). Total Recall-achtige sciencefiction met Keanu Reeves als een belaagde koerier met een in zijn hersenpan geïmplanteerde chip vol waardevolle data. Ook met Takeshi Kitano, Dolph Lundgren. BBC1, 0.20-1.50u.

RADIO

Kunststof. De nieuwe creative director programma-ontwikkeling van Endemol, Marijke Schaaphok, vertelt over het amusementsbedrijf. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van etser Reinder Homan in het Friese Bakhuizen en een verkenning door J.P. Guépin van internet een gesprek met het Kamerlid voor de SP Ali Lazrak over de politieke achtergronden van de zelfmoordaanslagen in Marokko. Na elven de Engelse schrijver Michel Faber over zijn boek Lelieblank, scharlakenrood, een roman die zich afspeelt in het Victoriaanse Londen. 747AM, 22.02-24.00u.

Een leven lang. Radioportret van Theo van Boven, oud-directeur van het Bureau van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Morgen, 747AM, 16.02-16.40u.