Somberheid troef onder beleggers

De Europese beurzen stonden vanochtend zonder uitzondering op verlies. De goedkope dollar, de angst voor deflatie en het uitblijven van positief bedrijfsnieuws legden een forse druk op de koersen.

Bestuursvoorzitter G. Kleisterlee van Philips maakte bijvoorbeeld bekend dat de zwakke dollar de inkomsten van het elektronicaconcern onder druk zet, waarvan vooral de divisies consumentenelektronica en halfgeleiders last hebben. Volgens het concern is het nog te vroeg om al te beoordelen welke effecten de longziekte SARS op de omzetten heeft.

De factoren die Philips vanochtend, tijdens een bijeenkomst in Barcelona, noemde gelden in meer of mindere mate voor alle beursfondsen, dus een echte reactie van beleggers was nauwelijks te bespeuren. Aan het begin van de middag stond de koers ruim 2 procent lager op 14,82 euro. Die daling was in lijn met de ontwikkeling van de AEX-index: het gemiddelde van de 25 meest verhandelde Amsterdamse fondsen daalde vanochtend met 2 procent tot 269,25 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs stonden allen ruim 1 procent lager.

De grootste verliezers waren vanochtend de verzekeraars die, vanwege hun grote aandelenbelangen, de laatste tijd extra heftig reageren bij schommelingen. De druk op financials was nog eens extra groot door een waarschuwing van zakenbank Morgan Stanley: de zwakke dollar verzwakt de toch al wankele winsten bij verzekeraars, waaronder Aegon. De in Den Haag gevestigde verzekeraar stond vanochtend 5,5 procent lager, ING 4,5 procent. De schade voor ABN Amro bleef beperkt tot 1,2 procent op een koers van 15,04 euro.

Ahold was opnieuw de sterkste in de AEX-index met een koerswinst van 1,4 procent op 6,69 euro. Beleggers keken wellicht naar een plotsklapse opwaartse bijstelling van de omzet met een kleine 400 miljoen euro. Dat de bijstelling mogelijkerwijs een nieuw bewijs is van aanhoudende problemen bij de interne controle speelde blijkbaar een minder grote rol.

In de rest van Europa behoorde persbureau en informatieconcern Reuters tot de grootste verliezers. In Londen daalde de koers meer dan 4 procent doordat concurrent Bloomberg ook systemen voor valutahandel wil gaan aanbieden. Het reisconcern TUI ging in Frankfurt bijna 8 procent onderuit na geruchten over slechte kwartaalcijfers.