Senaat VS voor `mini-nukes' test

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren ingestemd met de opheffing van een tien jaar oud verbod op onderzoek naar kleinere kernwapens, de zogeheten mini-nukes.

De Democraten hebben de stemming veroordeeld en hun zorg uitgesproken over de gevaren van een nieuwe wapenwedloop en een kernoorlog.

De Senaat stemde met 51 tegen 43 stemmen in met een voorstel van de Amerikaanse president George Bush. Die wil dat het onderzoek naar kernwapens van onder de vijfduizend ton weer mogelijk wordt. Dat zijn wapens die over een derde van de vernietigingskracht beschikken van de bom die in de Tweede Wereldoorlog boven Hiroshima werd afgeworpen. Daarbij kwamen meer dan 100.000 mensen om het leven.

De beslissing van de Senaat maakt deel uit van het eerste defensiebudget sinds de oorlog in Irak dat door het Congres wordt gewogen. Het gaat daarbij om een voorstel van vierhonderd miljard dollar aan defensieuitgaven voor volgend jaar.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie vraagt al langer om opheffing van het verbod. Kleinere kernwapens zijn volgens minister Donald Rumsfeld van Defensie noodzakelijk om ,,diep gelegen doelen [te] treffen''. Voorts zouden de wapens effectief kunnen worden ingezet bij de vernietiging van chemische en biologische wapenarsenalen.

De Democraten in de Senaat zijn ontstemd over het voorstel en vrezen dat het programma kwaadwillenden aanspoort tot de ontwikkeling van gelijksoortige wapens. Senator Jack Reed (Rhode Island) sprak van een ,,kleine Apocalyps'' wanneer de Republikeinen hun zin krijgen. En senator Dianne Feinstein (Californië) zei te vrezen dat de ontwikkeling van kleine kernwapens de pogingen van de Verenigde Staten om de proliferatie van kernwapens te voorkomen, zal ondermijnen.

Rumsfeld heeft benadrukt dat het alleen om ónderzoek naar kleine nucleaire wapens gaat en ,,niet om de ontwikkeling, het opstellen of gebruik''. Democratische Congresleden noemde het echter ,,stompzinnig'' om te denken dat kleine kernwapens worden onderzocht zonder dat ze zullen worden ontwikkeld en ingezet. ,,De haviken zeggen dat de wereld is veranderd, dat een kernwapen niet zo'n probleem is wanneer je ze een beetje kleiner maakt'', zei senator Edward Kennedy (Massachusetts). ,,Is een half of een kwart Hiroshima in orde?''

Het Britse blad The Economist, dat zich vorige week heeft uitgesproken tegen de opheffing van het verbod, wees er op dat uitgerekend president Bush is geweest die voortdurend heeft gewaarschuwd voor ,,'s werelds gevaarlijkste wapens''. Zelf handzame kernwapens ontwikkelen acht het blad onverstandig en niet voorbeeldig.