Schotse menigte in Sevilla bij Cupfinale

Een supportersmenigte van naar schatting 40.000 Schotten is vanavond in Sevilla ter gelegenheid van de finale om de UEFA Cup tussen Celtic Glasgow en FC Porto. Slechts 16.000 zijn in het bezit van een kaartje. De rest blijft buiten het stadion dat plaats biedt aan 52.000 toeschouwers. De Spaanse overheid zet 1.300 politiemensen in om de supporters van Celtic en Porto in bedwang te houden.

Sevilla werd gisteren en vandaag belegerd door de Green Army, supporters van Celtic gehuld in groenwit gestreepte shirts, kilts en andere feestkleding. In de extreme hitte van de Andalusische hoofdstad hopen de Schotten dat Celtic voor het eerst sinds 1967 weer een Europese beker wint. Destijds versloeg de club in de finale van de Europa Cup voor landskampioenen in Lissabon Inter Milaan.

Voor Celtic is de finale van vanavond de eerste na 33 jaar. In 1970 was Feyenoord in de finale van de Europa Cup 1 met 2-1 te sterk voor de Schotten. FC Porto was in 1987 voor het laatst succesvol in Europa. In dat jaar won de Portugese club de Europa Cup, door in de finale Bayern München te verslaan. Celtic plaatste zich vorige maand voor de finale ten koste van Boavista, een andere Portugese club. FC Porto schakelde in de halve finale Lazio Roma uit.

De Zweedse topscorer Henrik Larsson kan vanavond zijn tweehonderdste doelpunt voor Celtic maken. Larsson vertrok zes jaar geleden bij Feyenoord, dat vorig jaar nog de UEFA-Cup won. In zijn derde seizoen maakte Larsson al 53 doelpunten in vijftig wedstrijden (Schotse competitie, Schotse beker en UEFA Cup). In het UEFA-Cuptoernooi van dit seizoen maakte hij tien goals in elf duels. In totaal maakte Larsson voor Celtic 199 doelpunten (251 wedstrijden).

Met nog een wedstrijd te spelen staat Celtic gelijk met Glasgow Rangers aan kop in de Schotse competitie. FC Porto, de ploeg van trainer José Mourinho, won met zijn team vorige week de Portugese titel. Volgende maand staat de club in de Portugese bekerfinale.

De UEFA-Cup finale kan worden beslist door een silver goal. De regel dat bij een gelijke stand na de reguliere speeltijd de eerst scorende ploeg in de verlenging de winnaar is (golden goal), geldt niet meer. Bij de silver goal wordt bij een gelijke stand verlengd. Als in de eerste helft van de verlenging een doelpunt valt, wordt de hele helft uitgespeeld. De club die dan leidt is winnaar. Is de stand na het eerste kwartier nog gelijk dan wordt nogmaals verlengd met vijftien minuten. Blijft de uitslag na 120 minuten nog in evenwicht dan volgen strafschoppen.