Recordverlies voor Brits mmO2

Het Britse mmO2, het vijfde mobiele-telecombedrijf van Europa, heeft vanochtend naast een flinke stijging van de jaaromzet ook een recordverlies bekendgemaakt. Het verlies van 10 miljard pond (14 miljard euro) is vrijwel geheel toe te schrijven aan de afwaardering van bedrijfsbezittingen, waaronder de Nederlandse dochter O2.

Onlangs verkocht het Britse concern zijn verliesgevende Nederlandse tak en daarbij, zo werd vanochtend bekendgemaakt, is een boekverlies genomen van 1,4 miljard pond. Daarnaast heeft mmO2 zijn zogenoemde UMTS/3G-licenties – de rechten om geavanceerde mobiele (video-)telefonie aan te bieden – afgewaardeerd met 5,9 miljard pond. Tot slot is de waarde van enkele buitenlandse dochters met in totaal 2,4 miljard pond naar beneden bijgesteld.

,,We erkennen dat drie jaar geleden op het hoogtepunt van de markt te veel is betaald voor de 3G-licenties en sindsdien is de tijd die we hebben om die investeringen terug te verdienen alleen maar korter geworden'', verklaarde bestuursvoorzitter P. Erskine vanochtend. In 2000 werden tijdens spraakmakende veilingen miljarden betaald voor de vergunningen, die later veel minder waard bleken.

De omzet in het in maart afgesloten boekjaar steeg ten opzichte van een jaar eerder met 14 procent tot 4,8 miljard pond. De nettoschuld bedraagt 549 miljoen pond. In het laatste kwartaal steeg het aantal klanten met 301.000 tot in totaal 19,4 miljoen abonnees. Volgens Erskine is één op drie tekstberichten in Groot-Brittannië nu afkomstig van een mmO2-toestel.

MmO2, dat in november 2001 werd afgesplitst van het voormalige staatsbedrijf British Telecom, wordt door analisten in toenemende mate gezien als overnameprooi. Het concern heeft eerder met het Nederlandse KPN gesproken over het samenvoegen van de activiteiten in Duitsland, waar de markt nu nog wordt gedomineerd door Deutsche Telekom en Vodafone. Op dit moment wordt niet met KPN gesproken, aldus Erskine vanochtend, maar de bestuursvoorzitter sluit ontwikkelingen die `aandeelhouderswaarde' opleveren niet uit.