Proces-Miloševic duurt nog jaren

De aanklagers van het Joegoslavië-tribunaal krijgen nog honderd dagen om hun zaak tegen oud-president Slobodan Miloševic te bepleiten. Dat heeft rechter Richard May van het VN-hof gisteren bekendgemaakt.

Eerder bepaalden de rechters dat de aanklagers tot 16 mei hadden hun beschuldigingen te onderbouwen, maar door het ziekteverzuim van de verdachte loopt het proces uit. Als Miloševic ziek is – hij heeft last van een hoge bloeddruk en vermoeidheidsverschijnselen – ligt het proces stil omdat hij zijn eigen verdediging voert. Rechter May maakte gisteren duidelijk dat hij geen nieuwe datum wil vastleggen. Hij stelde voor honderd zittingsdagen vanaf 16 mei. Bij een normaal procesverloop zou dit betekenen dat de aanklagers eind van dit jaar klaar zijn met hun zaak.

Miloševic wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Kroatië en Kosovo en van genocide in de oorlog in Bosnië. Het eerste deel van de aanklacht, over Kosovo, is in september afgerond. Sindsdien worden de conflicten in Kroatië en Bosnië behandeld. De aanklagers roepen in de resterende honderd dagen nog zo'n 170 getuigen op.

Hierna, op zijn laatst eind dit jaar, krijgt Miloševic de gelegenheid zijn verdediging te voeren. In principe moet hij daar in de tweede helft van 2005 mee klaar zijn. Binnen het tribunaal gaat men ervan uit dat hij niet volledig gebruik zal maken van deze termijn.

Na zijn verdediging komen de aanklagers en vervolgens Miloševic weer aan het woord. Men houdt er rekening mee dat het proces in 2006 wordt afgerond. Zowel de aanklagers als de verdachte kunnen daarna nog in beroep gaan.

Deze week hebben de aanklagers de Fransman Renaud de La Brosse, professor aan de Universiteit van Reims, opgeroepen. Hij zette uiteen dat Miloševic de belangrijkste media in het voormalige Joegoslavië controleerde en ,,intensief misbruikte'' om de Servische bevolking ervan te overtuigen dat andere bevolkingsgroepen, staten en instellingen een bedreiging zijn voor de Serviërs. Niet-Servische delen van de bevolking werden volgens De la Brosse `gedemoniseerd' om hun vervolging te bevorderen. In zijn kruisverhoor betoogde Miloševic dat de ,,meneer de professor niet objectief is''.

In een ander proces voor het Joegoslavië-tribunaal heeft de Bosnische Serviër Dragan Obrenovic schuld bekend aan misdaden tegen de menselijkheid jegens moslimmannen uit Srebrenica. Hij is de tweede van vier aangeklaagde Bosnisch-Servische officieren die in de Srebrenica-zaak schuld bekent. Tegen Obrenovic vervallen nu andere aanklachten.